Град Бергамо е център на едноименната провинция Бергамо в областта Ломбардия. Разположен е в подножието на Алпите. Намира се на около 40 km на североизток от Милано. ЖП и шосеен транспортен възел. Има аерогара на 4 км до града. Бергамо се състои от две части. Средновековна част, която е разположена на хълм и съвременна промишлена част, която е разположена в равнината около хълма.

Днешният град Бергамо е възникнал на мястото на древния град Бергомум като през 49 г. пр.н.е. е наброявал около 10 000 жители. През 5-ти век е бил разрушен от хуните, предвождани от Атила. След възстановяването му става столица на Ломбардското херцогство, като е под зависимостта на Милано. От 1428 до 1797 г. е част от Венецианската република. По-късно е част от Кралство Ломбардия. През 1859 г. е освободен от Джузепе Гарибалди и преминава към Кралство Италия.

В Бергамо има много архитектурни паметници от 12-15 век. Сред тях са църквата Санта Мария Маджоре, строежът е започнат през 1137 г., параклисът Колеони от 15-ти век, църква „Св.Дух”, църква „Св. Бернардино”, църква „Св. Александър”, църква „Св.Михаил”, манастир „Св. Августин”, художествената галерия Карара и др. От крепостта Rocca се разкрива невероятна гледка към Бергамо.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бергамо