Бургос

Информация | Kарта
seen
8192
facebook
Бургос

Бургос е град в Северозападна Испания и e административен център на провинция Бургос в автономната област Кастилия и Леон. Това е процъфтяващ и крайно консервативен град по пътя на Св.Яков, разположен ба двата бряга на река Арланса. Има археологически данни, че районът на Бургос е бил населен още в Неолита, около 4500 години пр.н.е. През 884 крал Алфонсо III Астурийски, в опит да възпре атаките на маврите, основава тук крепост. По-късно през 1038, при образуването на Кралство Кастилия, Бургос е избран за столица и остава такава до освобождаването на Толедо през 1085.

Готическата катедрала "Санта Мария", чийто строеж е започнал през 1221 г. и е продължил чак до XV век, е най-известната забележителност в града. През 1984 е обявена за Световно културно наследство на ЮНЕСКО. В строителството и участие вземат някои от най-изявените испански майстори. Трета по големина след катедралите в и , тази постройка излъчва неподправен магнетизъм като изумителен шедьовър на късния готически стил.

Многобройни скулптури изобразяват Христос на кръста, а Ханс Мемлинг с „Дева Мария с младенеца” и „Христос на колоната” на Диего де Силое добавят още красота към интериора на катедралата. Страничните й параклиси и олтара са произведения на изкуството, наред със свода с формата на звезда и богато украсените със скулптури стени.

Манастирът Лас Уелгас, намиращ се в покрайнините на Бургос, е основан от крал Алфонсо VIII през 1180 година. Започнат е в предготически стил и по-късно е дострояван в почти всички архитектурни стилове.

Бургос е известен в цяла Испания със своето бяло овче сирене и най-вече със свинската кървавица "Морсийа де Бургос". Леко пикантна, нейната най-важна съставка е оризът, често бъркан от чужденците със сланинки.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа
RSS