Куенка е град в Испания, намиращ се в автономната област Кастилия-Ла Манча и е столица на едноименната провинция. Тя е най-голямата изненада на Кастилия-Ла-Манча, живописно кацнала на канара между реките Уекар и Хукар. Куенка се дели на две части – стар и нов град. Възниква през 784 година под името Кунка, управляван от фамилията Бану Дил-Нун - берберски клан, подчинен на Халифата на Кордоба. През 1177 г. Кунка е бил присъединен към Кралство Кастилия от Алфонсо VIII.

Визитната картичка на Куенка са поразителните Калас Колгадас – висящи къщи. Висящите къщи са един уникален пример за широко застъпената в миналото местна архитектура, от която днес е запазена само малка част. Една от тези къщи е поместила в себе си Музей на абстрактното изкуство, с колекции на видни абстрактни художници.

Едно от местата в Куенка, които си заслужава да бъдат посетени, е Катедралата на Куенка. Това е национален паметник на готическо-норманската и ренесансова архитектура, който в момента се реставрира. Пред нея се намира трапецовидния Пласа Майор, използван за процесиите по време на Страстната седмица. В чест на художника, поет и арт издател Антонио Перес, живеещ все още в Куенка, в надвиснал над клисурата някогашен манастир се разстила лабиринта на Фондация Антонио Перес.

Кулата Торе Мангана (Torre Mangana), която е построена през XVI век, е един от символите на града. Град Куенка е включен в списъка на световното историческо наследство на ЮНЕСКО и е кандидат за Европейска столица на културата през 2016 година. Освен привлекателен градски пейзаж, той има какво да покаже и в околностите си. На 25 километра североизточно се намира Сиудад Енкантада или Омагьосания град, а на 5 километра на север ждрелото на река Хукар – Гарганта дел Хукар, разкриващ се много добре погледнато през Дяволския прозорец – Вентана дел Диабло.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Куенка