Албасете

Информация | Kарта
seen
7645
facebook

Град Албасете е столица на едноименната провинция Албасете, изолиран в източна Ла Манча. Албасете не може да се нареди сред градовете с върхово историческо и културно наследство, но пък географски е добре сложен – на кръстопътя между централна Испания, и Андалусия.

Името на този град идва от арабската дума Ал-Басит, означаваща „равнина”, поради равнинния релеф на околността. В тази равнинна местност са засадени огромни лозови масиви, артишок и донесеният от арабите доходоносен шафран.

Градът възниква като укрепено селище по време на мюсюлманското владичество. От арабите е останал и ножарския занаят в Албасете. Като интересна забележителност в града се смята Мусео Провинсиал, който е построен, за да покаже богата колекция от праисторически предмети – от пещерите в Алпера иберийски сфинкс, от Биенсервида лъв и безброй римски артефакти.

В Албасете се организира ежегоден фестивал от 7 до 17 септември като през 2010 г. ще се навършат три века от началото на провеждането му. Чистия въздух на града го нарежда в топ 10 на градовете с над 100 000 жители в Европа, поради което е и любима дестинация на хора с дихателни проблеми. В града изобилстват паркове, градини и зелени зони. За покровител на град Албасете се смята Йоан Кръстител.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS