Толедо

Информация | Kарта
seen
8318
facebook
Толедо

Град Толедо (Toledo) се намира в централна Испания, на 70 км южно от , столица на провинция Толедо и на автономната област Кастилия-Ла Манча. Толедо е основан през 540г. пр. Хр. от еврейски заселници, но в някои исторически факти се споменава и като финикийско селище. Когато маврите завладяват Испания през VIII-и век, Толедо пада под тяхна власт. В рамките на Кордовския халифат градът преживява тъй наречения златен век. Този период е известен още като Ла Конвиенца, където съжителстват евреи, християни и мюсюлмани.

По-късно Толедо става столица на вестготска Испания. Едни от известните художници на Испания - като Де ла Вега и Ел Греко, са родени в Толедо. Домът на Ел Греко е музей, в който могат да се видят много от шедьоврите на прочутия художник.

В миналото Толедо е бил известен с произвеждането на стомана и направата на мечове, а днес е център на производството на ножове и други стоманени изделия. След преместването на столицата от Толедо в Мадрид през 1561г. градът постепенно започва да запада.

Толедо е известен през Средновековието с религиозната си толерантност. В града днес могат да се видят важни паметници като синагогата Санта Мария ла Бланка, синагогата Ел Транзито и джамията Кристо де ла Лус. В Толедо се извисява и една от най-големите и блестящи испански катедрали, строена близо три века с 27 олтара, обсипани със скъпоценни камъни, злато и слонова кост в блестяща изработка. Тя е забележителна със своята комбинация от светлина и барокови орнаменти.

По тесните улички на Толедо могат да се открият безброй малки магазинчета с ценни предмети, саби и мечове от прочутата толедска стомана. В толедските кафенета трябва да се опитат и местните лакомства, особено вкусния масапан-бадемов марципан. Толедо е обявен за световно наследство от ЮНЕСКО заради богатството от културни и исторически паметници, които градът е запазил като бивша столица на Испанската империя и като място, където си съжителстват християнската, юдейската и мавърската култура.

Снимки Толедо
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Толедо. Снимки от Толедо и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Толедо
Замък
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ниска облачност
9.85 °C | ниска облачност

Вятър: 3.62 m/s

Влажност: 96 %

Атмосферно налягане: 942.67 hpa

Облачност: 12 %

google RSS