През XIII век, до река Гуадалупе е намерена статуята на Черноликата Дева. Решава се и на това място е издигнат малък параклис. Той се разраства в манастир през XIV век. Именно около него се полагат основите на селище, което днес е познато на света като Гуадалупе. Разбира се Черноликата Дева се превръща в покровителка на града. Поради тази причина една от забележителностите на Гуадалупе е Манастира Санта Мария де Гуадалупе, едно бижу от архитектурното наследство на Испания, управлявано днес от франциански монаси.

Манастирът Санта Мария де Гуадалупе е една от най-важните сгради в Испания след повече от четири столетия. Този манастир е уникална симбиоза от архитектурни стилове. Златисто каменната фасада се откроява сред назъбени кули. Статуята на Девата се намира в богато украсен параклис Камарин, а съседния параклис Реликарио се съхраняват колекции, използвани по време на процесиите. Най-известната сграда е параклисът на Санта Каталина от XV век с впечатляващи гробници. Интересна е и скулптурата от слонова кост на Христос, считана за творение на Микеланджело.

От 1993 година манастирът Санта Мария де Гуадалупе е обявен от ЮНЕСКО за световно наследство. Манастирът е изключителен със своето хранилище на испанската религиозна архитектура повече от четири века.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Гуадалупе