Мерида

Информация | Kарта
seen
5796
facebook
Мерида

Град Мерида се намира в региона на Естремадура и е третият по големина град в автономния регион. Градът е основан от римляните през 25 г. пр. н. е., за да охранява моста над река Гуадиана. По-късно става столица на римската провинция Лузитания и един от най-важните градове в империята. Когато Римската империя залязва и губи териториите си, маслиновите горички и лозя, засадени от тях в околностите на Мерида, започнали да вехнат и земята постепенно се завърнала към предишното си състояние на пасище. В Мерида могат да се видят най-добре съхранените римски монументи на Пиренейския полуостров с изключително запазен театър, триумфална арка от времето на Траян, амфитеатър, цирк, акведукт и други. Поради това, Мерида е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Именно тук се намира Националния музей за римско изкуство.

Римският театър на Мерида, е един от най-добрите, оцелял във времето, който всяка година събира 6000-на публика за едномесечния фестивал на драматургията. Театро Романо е една от най-впечатляващите забележителности на Мерида. Съседната Каса дел Анфитеатро е другата перла в короната на Мерида. Амфитеатърът представлява все още непроучени останки от III-IV век.

Изключително културно наследство за Мерида е Мусео Насионал де Арте Романо – Национален музей на римското изкуство. Блестящата архитектура е дело на Рафаел Монео. Музеят събира колекции от превъзходни скулптури, архитектурни мозайки и детайли. Надолу от музея са руйните на Форума и великолепния храм на Диана, построен не в чест на богинята на лова, а е посветен на култа към императора.

Мерида е от онези градове, в които всичко е построено и подредено, за да разказва. Обиколката му не уморява, напротив – вдъхновява.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS