Оливенса

Информация | Kарта
seen
3760
facebook
Оливенса

Оливенса е град, разположен на територия, представляваща интерес за две държави – и Испания. Всяка от тях счита града за своя територия, но в действителност Оливенса си е испанска земя, част от автономната област Естремадура. Оливенса е португалско владение между 1297 година и 1801 година, когато е отстъпена на Испания по силата на Договора от Бадахос. Стратегическото му положение и християнската реконкиста са оставили траен отпечатък върху Оливенса – днес градът е осеян с крепости.

Сгушен в море от маслинови гори, укрепеният град Оливенса е разположен на левия бряг на река Гуадиана. Шестте века португалска власт придават двойствен характер на града. Все още има следи от португалски култура и език, въпреки че по-младите поколения говорят испански.

Днес в Оливенса може да се види запазената масивна 30-метрова кула, построена от Жуау II Португалски през XV век, а църквата Санта Мария Магдалена е единственият образец на късна португалска готика в Испания. Красиви спираловидни колони и родословното дърво на Дева Мария, увенчаващо олтара, са сред забележителните елементи на църквата.

Сред запазените останки интересни са развалините на построения от Мануел I Португалски 380-метровия мост Ахуда над река Оливенса, който и до днес разказва за битките, които са се водили на него за извоюване на власт над този район.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS