Севиля (Sevilla) е още един впечатляващ град от Испания. Той е не само столица на Андалусия. Той е перла в короната й, световна столица на фламенкото, важна спирка по пътя на световния футбол.

Историята на Севиля е интересна и започва с римляните. Херкулес е считан за легендарният основател на града, а Юлий Цезар действителният. Градът е превземан от вестготите, след това от арабите. През 711 година маврите нахлуват в Севиля и забавят развитието на града. Цели 4 столетия са нужни на града, за да достигне до своя апогей и той не закъснява. Градът разцъфва при управлението на алмохадската династия. Краят на златният период на Севиля настъпва през 1248 година, когато кралят на Кастиля Фернандо III отнема Севиля от маврите, но едва през 15 век с откриването на Америка тя достига нов разцвет.

Фламенкото е друг белег, говорещ за още едно чуждо присъствие по испанските земи – циганите. Изразявайки всичко чрез танца, те оставят своя отпечатък в местният фолклор – фламенкото, техният начин на живот. Разказващ за драматизма на съдбата им, танцът успява да докосне всеки посетител на Севиля.

Фламенкото е борба, изпълнена с ревност, той е освободена душа с копнеж за живот. Такъв е темпераментът на всички испанци. Не само на тези от миналото, но и на тези от "бъдещето”. В Севиля живеят отворени за света хора, които с жар се отдават на фламенко, бикоборство, процесии, фиести и тапас.

След двугодишна обсада на 23 ноември 1248 година Фердинанд III Кастилски победил маврите и незабавно преустроил много от разкошните джамии в християнски храмове. Така се появява едно от най-посещаваните места в Севиля – катедралата й. През 1401 година била разрушена Голямата джамия, от която останали запазени само минарето и дворът. Хиралда е най-изящният спомен от алмухадската династия, минаре на Алхама – джамия, на чието място е построена катедралата. Кулата е завършена през 1198 година от архитекта Али де Гомара. През 16 век е добавена ренесансова камбанария с 25 различни по възраст камбани, а като завършек е поставен ветропоказателят, откъде идва и името й.

В катедралата в Севиля са положени мощите на Христофор Колумб, а главният параклис е предпочетен за съхранение на безценните творби на Мурильо, Гоя и Зурбан. Този духовен дом представлява изумително съчетание от късноготически и ренесансов стил, а построяването й трае повече от век.

Катедралата в Севиля е доста грозновата отвън, но с много скрити съкровища вътре - иконостаси, витражи, картини и орган. И днес катедралата се смята за трета по големина след Свети Петър в Рим и Свети Павел в Лондон.

Само на 10 минути път от Катедралата в Севиля е площад Испания, който е сърцето на града. Площад Испания е едно от най-известните места в Севиля, построен в чест на изложение на колониите на Испания, проведено в началото на 20-ти век.

В непосредствена близост се намира Паркът на Мария Луиза, подарен на жителите на града от инфанта Мария Луиза през 1893 г. Неговите 38 хектара са изпълнени с архитектурни забележителности, а многобройните пресечки и алеи пресичат парка, за да свържат многобройните сгради, построени за иберо-американското изложение. Днес всяка сграда има ново предназначение – консулства, музеи, училище по изкуства, училище за фламенко или полицейско управление.

Красивият фонтан на площад Испания е отправна точка за всеки един човек в града. Дали местен жител, решил да се впусне в нощния живот или просто да похапне топас в някое ресторантче, или турист, поел на обиколка из града. Всичко започва от този приказен фонтан.

Площадът е сцена за много улични музиканти и артисти, изнасящи импровизирани спектакли, и работно място на облечени като стари севилци кочияши, канещи на разходка с лъскави файтони. В събота и неделя човек може да се стане свидетел на това как хората в Севиля се женят. Освен град на фламенкото и коридата, Севиля е и една от най-здравите крепости на католицизма, като доказателство за това са религиозните шествия, отново случващи се на площад Испания.

Площадът е споделил част от площта си и с издигащия се с величествен блясък Испанският национален павилион - проектиран от Анибал Гонсалес грамаден шедьовър на неоандалуския барок. Това е грандиозно творение, уникално по значимост за Севиля, представящо всяка испанска провинция чрез важно историческо събитие, пресъздадено върху плочки.

Но архитектурните забележителности в Севиля не се изчерпват с описаните по-горе. Мусео де Артес и Костумбарес Популарес, построен в грандиозен мудехарски павилион, заслужава внимание заради експозицията от керамика, докато Археологическия музей завладява с великолепната си колекция финикийски скулптури, иберийското златно съкровище Карамболо, римско изкуство и мудехарска керамика. Запазени са руини от Италика – родният град на императорите Адриан и Траян, както и останки от Хиспалис - римският град на това място, като акведуктът, колони и статуи на Херкулес и Юлий Цезар на Аламеда.

В Севиля има и квартал на еврейската общност, гето със собствено правосъдие, наречен Барио де Санта Крус. За времето от 1248 година, когато Севиля и е отнета от маврите до 1492 година, когато евреите са прогонени от Испания, той е бил дом на около 400 евреи. Днешният образ на Санта Круз е на напълно променен жилищен квартал, допълнителното разкрасен заради туристите, като разходката покрай обсипаните с цветя севилски къщи изпълва със спокойствие и зарежда с надежда минувачите. Мястото се свързва с имената на Дон Жуан, Кармен, Севилския бръснар. Тук се намира и къщата, в която е живял известният художник Мурильо.

Освен да се разглеждат забележителности и да се обогатяват знанията за културата и историята, в Севиля се разкриват възможности и за много емоционални и разтърсващи изживявания. Едно от тях е бикоборството. Сезонът на борбите с бикове започва от Великден и продължава до началото на октомври. Провежда се на Пласа де Торос, избрана за арена още през XVIII век, с пристроен музей, който да съхранява множество образци, свързани с коридата.

За да се изучи страстната история на фламенкото трябва да се посетят някои от многобройните барове, в които се организират шоу-програми. Сред тях са фламенко - ресторантите El Arenal и El Palacio Andaluz.

В Севиля нощният живот е на ниво, а нощните й заведения са едни от най-шарматните и оживени в Испания. Севиля е град за всякакви емоции и желания. Това се потвърждава и с възможността всеки турист да открие отговарящо на вкуса му място - от модерни клубове до типични барове, носещи духа на Андалусия.

Това е Севиля - една картина, нарисувана с любов, където всичко е потънало във величествено мълчание. Спокойствието витае във въздуха, Действителността е по-различна от обичайната и няма как да не забележиш изящността във всяко едно местенце. Фонтани, напомнящи за прохладата през горещите дни на годината, и градини, ухаещи на младост, която те кара да забравиш за всичко. Преградите падат, предразсъдъците изчезват и ти се чувстваш като част от улиците, сградите, парковете, хората, атмосферата, духа. В Севиля човек усеща истински Испания. В Севиля въздухът е зареден с желание за живот, а обликът му създава всеобщо усещане за откритос и празничност. Акорди на китара се носят из града, а хората не спират да танцуват.

През 20 век Севиля е домакин на две върховни събития – иберо-американското изложение през 1929 година и световното изложение през 1992 година.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Севиля