Поемайки по притиснатият от планините Сиера де фатес и Сиера ла Плата път с накацали от двете му страни ветропоказатели, се достига до един град от финикийски произход, главен град на провинция в Андалусия. Кацнал на тесният, завит на север бряг на Коста де ла Лус /бряг на светлината/, Кадис съществува от векове.

Хилядолетия територията на града е представлявала интерес и желание за власт за финикийци, древни гърци, римляни, вестготи и араби. Именно първите основават Кадис (Cadiz) около 1100 година пр.Хр. което го определя като най-старият град, обитаван без прекъсване, на Иберийския полуостров, а вероятно и в Югозападна Европа. Градът е разцъфвал през годините, но дълго време не е бил от особена значимост за държавата.

Един обрат в съдбата на Севиля – затлачването на пристанището й на река Гуаделкавир, довежда до звездният миг на Кадис. През XVIII век той става главен испански търговски порт, посрещаш благодетелите и предзнаменователи за успех и богатства - пристигащите от Новия свят кораби. Но освен, че от векове е важно пристанище, Кадис е и база на испанския флот, с който Испания завладява половината свят и то преди холандците и англичаните.

Модерен и лъскав отвън, градът Кадис има красива стара историческа част, сърцевина изпъстрена с романтични площади, катедрали, крепостни стени и чаровни улици, които носят атмосферата на арабско градоустройство. По привлекателност не им отстъпват елегантните, боядисани в нежни пастелни тонове къщи.

Непременно трябва да се разгледа Музеят на Кадис, който предлага впечатляваща колекция от археологически и художествени ценности. Грандиозната му сграда от средата на XIX век, е събрала в себе си саркофази от V век пр.Хр, фини керамични бюстове на богове, амфори и етруски предмети, както и картини на Сурбаран, Миролио, Ван Дайк, Рубенс и редици художници от XX век.

Кадис е град, който трябва да се посети и заради приятната атмосфера, която предлага. Тук съхранените традиции си казват думата и за всеки посетител е несравнимо изживяване да стане свидетел на майсторството на занаятчиите, които резбоват дървени мебели и позлатени барокови рамки. Веселие и желание за живот завладява всеки, който е Кадис по време на неговия карнавал, който е едно от най-важните събития в Испания и е признат в световен мащаб фестивал. Пълноценна почивка или просто задоволство, че са местни жители, подаряват на всеки плажовете на Кадис, покрити с мек златист пясък, по западният бряг на полуострова, разхлаждани от полъха на Атлантика.

Кадис е град, който задължително трябва да се посети. Дали заради вятъра или мириса на океана, дали заради историята или хубавата храна, или заради безкрайната романтика на града, която дори акостиралите презокеански лайнери засилват. И най-вече заради неповторимата магия на Андалусия.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 5 гласували Кадис