В южната част на Испания, на по-малко от 15 км от Атлантика, в автономната област Андалусия, има едно място, където животът кипи, а вино, фламенко, коне и бикове са характерните черти на собственото му лице. Херес де ла Фронтера – люлка на винарската промишленост - световноизвестен със своя херес.

Традиционно Херес де ла Фронтера се развива около винарската си промишленост. Разположението му в плодородната долина на река Гуадалкивир обуславя и доброто развитие на селското стопанство (плодове, житни култури и едър рогат добитък).

В опит да се разширят секторите на икономиката, в последните години силно се развива и туризма. Уникалните характеристики на района са добра база за развитието му, а пистата Херес, на която се провеждат кръгове от световния шампионат по мотоциклетизъм MotoGP привлича хиляди посетители всяка година. Но това не изчерпва всичко онова, което може да се види в Херес де ла Фронтера.

Впечатляващият стар Алкасар, съседният дворец Вилявисенсия, катедралата с внушителна архитектура в ренесансов и бароков стил. Точно в 12 часа 302 италиански, австрийски, френски и английски часовника от XVII-XIX век забиват стрелките си едновременно като по заповед. Това не е мит, това може да бъде видяно в часовниковия музей Мусео де Релохес. Ограден от красиви и китни градини, даряващо неповторимо спокойствие, той е приютен от прекрасния Паласио Аталая.

За чаровният облик на Херес де ла Фронтера се грижат доста барокови къщи и интересни стари църкви. Един от символите на града – биковете, са достойно почетени в Мусео Таурино – музеят на биковете.

Говорейки за символи, акцентът пада и върху фламенкото. Пропило не само историята, но и съзнанието на испанците, фламенкото е неизменна част от битието му. Сентро Андалус де Фламенко е танцова академия, където това изкуство бива изучавано до съвършенство. Тук могат да бъдат изгледани доста филми за звездите на танца, както и доста обстоятелствена презентация за историята му.

Доказателства за значимостта на танца и в Херес де ла Фронтера е Ферия де ла Булерия – фестивал, който артистично илюстрира онова, което стои в сърцето на това андалуско селище, най-съкровеното и същностно – фламенкото. Тази уникална по рода си проява започва на 27 февруари и продължава до 11 март. Всеки танц, всяко движение на изкусните танцьори, всеки звук и ритъм, красноречиво разкриват онова, което хората целят да докажат с организирането на фестивала – неразривната връзка между традиции и нови експресивни форми.

Фламенкото и циганските квартали Сан Мигел и Булерия, увековечаващи традициите на богинята в танца Лола Флорес, биковете, родени, за да излязат на арена. Трудно е да се степенува значимостта на всяка частица, градяща славата на Херес де ла Фронтера по света. Това прави за града и кралската академия по езда Реал Ескуела Андалуса дел Арте Екуестре. Построена е през 1973 година, за да подготвя ездачи за една андалуска порода коне, създадена в далечния XVIII век от картезианските монарси – картухано. Четвъртък е избран за ден на развлечения, когато човек може да се полюбува на спектакъл на танцуващи коне и ездачи в костюми от XVII век, а май е отреден за Ферия дел Кабальо – фестивал на коня.

Уникалната характеристика на района е и виното. Херес де ла Фронтера разполага с девет изби, отворени за посещения, най-известна сред които е Бодега Гонсалес Биас. Проектирана е не от кой да е, а от самият Гюстав Айфел – създателят на Айфеловата кула. Избата е събрала доста бурета, които са доста ценни заради подписите на Уинстън Чърчил, Маргарет Тачър, Стивън Спилсбърг, както и на цялото кралско семейство, по тях.

Нежният напев на камбаните на църквата Сан Мигел, уханието на цъфналите рози и мелодичната песен на сладкопойният славей няма как да не омагьосат и да подсилят зародилото се, още преди човек да е напуснал Херес де ла Фронтера, желание да се върне тук отново.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Херес де ла Фронтера