Да живееш на ръба на каньона – това е Ронда, Испания, разположена на 950 метра над морското равнище. Тя е позната в цял свят със своята драматична стръмност и уникални гледки, както и с дълбокото дефиле Ел Тахо, което се пресича от реката Гуадалевин. А също и като мястото където Ърнест Хемингуей и Орсън Уелс са прекарвали много лета. Ронда е известен като люлката на съвременното бикоборство. Тук се намира първата арена за бикове, построена в края на XVIII век. Пред нея е издигнат паметник на известния тореадор Педро Ромеро, а до него се намира музеят на тореадорството. Именно той е легендарният бикоборец, който налага новият стил в бикоборството, в който тореадора се изправя срещу бика не на кон, а стоейки на земята. И макар че борба с бикове може да се гледа и на други места в Андалусия, именно тук всяка година през септември се провежда известната корида Гоеска, в която бикоборците и някои от публиката са облечени по начина, по който Гоя скицира животът в региона.

Ронда е родното място на 6-струнната испанска китара, без която не би било възможно човек да си представи фламенкото. Ронда притежава прекраснo "romeria" поклонение всяка година. То се организира в Virgen de la Cabeza и се организира от местното католическо братство със същото име и изпълва Ронда с ярки цветове и празнична музика. Ентусиазираните участници в поклонението са облечени с ярки модни рокли за фламенко традиционно за страната облекло за мъже. Преди шествието поклонниците се събират пред църквата La Merced за да се каже молитвата в 12:00 часа и да се извърши кръщаване на новите членове на братството. Следва пренасяне на Девата до ермитажа, където започва карнавал, изпъстрен с песни и танци на фона на прекрасните звуци на флейти и дайрета.

Като цяло Ронда има две части – стара и нова, които, за да се свържат е издигнат мостът Пуенте Нуево през XVIII век, който подарява на всеки невероятната гледка към планината и ждрелото Ел Тахо.

В Стара Ронда, разхождайки се по калдъръмени улички и спретнати площади, могат да бъдат разгледани отличаващи се дворци. Сред тях са Паласио де Мондрагон, който е построен през 1314 година за резиденция на великия мавритански владетел Абб ел Малик.

Интерес представляват църквата Санта Мария ла Майор, построена върху джамия, ренесансовата сграда на кметството и църквата Сан Себастиян в комплекс с минаре от епохата на Насридската династия.

В Новия град не бива да се пропускат да се посетят престижната арена Пласа де Торос, построена през в неокласически стил от архитект Хосе Мартин де Алдехуела, и музеят Мусео Таурино, включващ ослепителни колекции от плащове на тореадори. Около Ронда са открити останки от праисторически селища, датиращи от неолита, включително и скални рисунки.

Ронда е забележително градче, което поетите вплитат в стих, а художници и посетители използват за вдъхновение. Градче, което е град на всички хора по света. Ронда е град с душа, който толкова завладява, че човек позволява на града да го завладее и да остане там завинаги.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 1 гласували Ронда