Грасалема е село, разположено в североизточната част на провинция Кадис, в автономната област Андалусия. Излегнала се в подножието на планината Сиера дел Пинар, Грасалема е най-популярната база за посетителите на Природният парк Сиера де Грасалема.

Римската Вила Ласидулия, намираща се в един имот близо до днешното село, традиционно се счита за предшественик на Грасалема. С нахлуването на мюсюлманин през VIII век, тези земи са били населени с хора от берберски произход и те дават на площта името Раиса Лами Сули, "град на Бану ал-Салем”. По време на този период, икономиката на Грасалема е била съсредоточена около горското и селското стопанство, както и текстилната промишленост.

След християнското завоевание през 1485, Заграсалема, както са наричали Грасалема тогава, става част от земите на Понсе де Леон. Грасалема отново засилва икономическите позиции и значимост през XVII век с отрасъл от текстилната си промишленост, който произвежда известни шалове и пелерини на Грасалема. Но първите години на XIX век са пагубни за нея, защото именно тогава селото претърпява нападения и обсади от Наполеоновите войски, които частично го разрушават.

Днес селото преживява бавен, но непрекъснат възход и увеличаване на населението благодарение на безбройните посетители, които са се насочили към Националния парк. Неговите стръмни, калдъръмени улици се поддържат безупречно и са подравнени с белите къщи с прозорци, обхванати от ковано желязо и украсени със саксии, преливащи от пъстри цветя. Грасалема е описана много популярно през 1950 година в труда „Хората от Сиера” на британецът Пит-Ривърс.

Макар и малко селце и популярно най-вече със своята свързаност с Националния Парк, Грасалема все пак има какво да покаже. Неговият централен площад, изпъстрен с ресторанти и кафенета, е приютил църквата Ла Аурора от XVIII век. Грасалема има и друго историческо наследство, като енорийската църква на въплъщението, музей от XVIII век в бароков стил, фабрика за пелерини и други.

Селцето Грасалема има и своите празници. Първият фестивал е през последната неделя на май в чест на пристигането на лятото. Следва 13 юни и Бенамахома, когато жителите отдават почит на своя патрон Сан Антонио. През третата седмица на юли се честват фиестите на Кармен с фламенко музика, фойерверки и шествие, като кулминация е Понеделникът на биковете. И август е време за празници и те не закъсняват. През първата неделя на август се чества празникът на маврите и християните, а третата седмица на август е отредена на най-важните селскостопански фестивали. За ден на Девата от Анхелес – покровителката на Грасалема, е избран 8 септември.

Грасалема може да е с размерите на голям град или с лъскавия облик на столица, но ослепителната картина от белосани къщи, керемидени покриви и църковни кули, сгушени между планините Ел Пинар и Ел Ендринал, както и изпъстреният с евкалиптови и борови гори път, по който се стига до селцето, са достатъчна причина човек да го посети.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Грасалема