Сред планинските възвишения, които включват горната част на Ел Торкал и красиво ждрело на Ел Chorro, се намира много интересна спирка - гр. Антекера. Антекера е един от най-богатите градове с исторически паметници на Андалусия. Пътуването из този град е едно пътуване във времето почти 5000 години назад, като се започне от бронзовата епоха и местните иберийци. Времевата ос се завърта около богатото културно наследство на този очарователен град – надгробни могили, долмени, римски бани, мавритански замък, готически църкви, възрожденски чешми и барокови камбанарии. От VII век пр.н.е., в региона се установяват иберийци, чиито културни и икономически връзки с финикийците и гърците са доказани от много археологически открития. В последната трета на първо хилядолетие пр.н.е. Иберийския полуостров става част от Римската империя. Хората бързо приемат римската култура и латински език, а преходът към римското владичество е бил напълно мирен.

Както и много други места в Андалусия, така и настоящият облик на града и неговото име произхождат от времето, когато Испания е била част от Римската империя. Така му е присвоено латинското име Антекера. След като Антекера става част от Кралство Кастилия мюсюлманите са прогонени. Градът се превръща в една католическа крепост срещу мюсюлманското Кралство Гранада. След като Гранада, който е последният мавритански град, капитулирал през 1492 г., Антекера започва да се възстановява от вековете борба, а населението се увеличи от 2000 на близо 15000 в двадесет години.

Антекера успява да се превърне във важен търговски град на кръстопътят между Малага на юг, на изток Гранада, Кордоба на север и Севиля на запад. Не случайно казват, че градът е най-централно разположеният град в Испания, географският център на Андалусия.

Заради местонахождението си в Антекера се наблюдава разцвет на селското стопанство и занаятчийството, като това допринася за културното развитие на града. Не закъснява признанието на Антекера като "Сърцето на Андалусия" от началото на 16 век. Градският пейзаж също претърпява своя ренесанс. Много джамии и стари къщи са съборени, а на тяхно място издигнати нови църкви и къщи, като най-старата църква в Антекера е построена около 1500 година.

Антекера е един от градовете с най-много паметници и църкви в цяла Андалусия. Първоначалната облик на Антекера, която изплува пред очите на пристигащите в града, е един средновековен град, с църковни кули и стени и кули на стар мавритански замък. Но пристигайки в града и пристъпвайки в неговите дебри, пред очите се разкрива красив гоблен с различни нюанси на улици, окъпани от лъчите на пробуждащото се слънце, и много архитектурни забележителности и монументални обекти.

Стъпвайки на централният площад Пласа де Сан Франсиско и поемайки по улицата насреща – Санта Клара, пътят отвежда до Сан Педро – една от ренесансовите църкви на Антекетера. Антекера е компактен град, в който всички забележителности отстоят само на хвърлей място един от друг. На площад Пласа дел Кармен се извисява друга забележителна църква, която задължително трябва да бъде посетена. Това е Ел Кармен с изящни стенописи от XVI-XVII век мудехарски клетъчни тавани, с най-впечатляващия майсторски резбован олтарник, считан за едно от най-изящните барокови произведения на изкуството в Андалусия.

Кале де Инфанта Дон Фернандо е главната улица на Антекера, пресичаща града от изток на запад. Приютила е грандиозни и достолепни къщи, а архитектурата на историческите постройки и съвременните сгради разкрива невероятното съжителство на стилове от XVI до XXI век.

През Арко де лос Хигантес от XVI век се стига до Колехита де Санта Мария – един ранен образец на андалуската ренесансова архитектура. В центъра на Антекера един елегантен площад – Паласио де Нахера, е приютил един от многото останали благороднически домове, превърнат днес в Мусео Мунисипал.

Приближавайки болницата Сан Хуан де Диос, човек усеща лъхащата от наподобяващия й парк двор хармоничност и нежна елегантност. Временно сградата е функционирала като кметство, докато бъде възстановена част от сградите на францискански манастир, а именно Каса Консисторила.

Центърът на Антекера - площад Сан Себастиян, вдъхновява с ренесансовия фонтан и извисяващата се едноименна катедрала. Стигайки до най-високото място на града, се разкриват забелязващи се отдалеч останки от мавърска крепост. Минавайки през Арката на гигантите посетителят остава без дъх защото пред очите му се разкрива целият град като на длан: белите му къщи, търколили се по хълма надолу, чиито керемидени покриви са порязани от около 30 църковни кули и красиви ливади във всички нюанси на зеленото.

Сюрреалистинчият пейзаж на Ел Торкал – ерозирали е причудливи форми варовикови скали, и трите долмена – Куева де Менга, Куева де Виера и Ромерал, извън самия град, както и римската бронзова статуя на момче от I век, са необходимото допълнение, за да бъде категорично оформено решението, че Антекера е градът, в който човек има какво да види и на какво да се наслади.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Антекера