Има една част от средиземноморското крайбрежие, която величествено се разлива на изток от Гибралтар до Алмерия. Район на малки и тихи рибарски селища, днес този „бряг на слънцето” е туристическа дестинация от световна известност. Да, това е Коста дел Сол – неповторимо място със страстна атмосфера, идваща от андалуския дух и гостоприемството на местните жители, погълнало средиземноморските брегове на провинциите Малага и Кадис.

Коста дел Сол не е рожба на Новото време. Той е урбанизиран и развиван още от бронзовата епоха и е колонизиран от много култури, сред които финикийците, Картаген, Рим, вандалите и маврите. Едно време населението му е живяло в рибарски селца, недалеч от вътрешността на страната, сгушени в полите на планините надолу по крайбрежието.

Коста дел Сол е открит и разработен, за да отговаря на изискванията за туристически център още през 1950 година, когато започва неговото преобразяване и възраждане като дестинация от международно значение. Днес Коста дел Сол е предпочитан не само заради облика и пейзажа си, но и заради своята местна култура. Няма как това райско място да не е силно урбанизирана зона. Архитектурните стилове варират от ниски бели вили предимно в местен андалуски стил до високи жилищни сгради, хотели, казина и ресторанти.

В Коста дел Сол има място за всеки, независимо дали е богат и известен, или обикновен средностатистически посетител. Визитната му картичка и перла в короната е Марбела, където хотели, казина и ресторанти са от четири звезди нагоре. Старият красив център започва от Пласа де ла Конститусион, където са кметството и фонтанът от XVI век, както и замъкът Кастильо де Мадера. На брега на Марбела кипи бурен нощен живот, а суперлуксозните возила около безбройните барове и ресторанти диктуват класата тук. По-средният турист може да се отдаде на почивка по плажовете на носителя на златен медал за туризъм – Пуерто Банус. Не по-малко известен е Ел Пало, в който човек може да стане свидетел на поклонение към Дева Мария през юли. Статуята се изважда от църквата и се поставя в лодка, която рибарите пускат в морето и я следват в знак на почит към своята закрилница.

Източно от Малага се намира друго приятно курортно градче – Нерха. Нерха е най-важният търговски център в тази част на крайбрежието, който се разраства с добри темпове. Голяма част от хотелите, които приютяват посетителите на Коста дел Сол, се намират именно тук. Градчето се свързва и с една от най-големите забележителности на Коста дел Сол – пещерите Куевас де Нерха. Тук могат да бъдат разгледани дългите над 800 метра зали със сталактити и сталагмити, както и да се видят скални рисунки от палеолита в горната зала и малкия музей с праисторически предмети.

Югозападно от Малага своите посетители очакват Торемолинос и Фуенхирола. Всеки един от тях е известен с високите хотели, многото барове, магазини, дискотеки и други атракции за летовници, но Фуенхирола има какво повече да предложи. В него могат да бъдат разгледани откритите руйни от мавритански замък, а плажната му ивица е почти 6 км, което предоставя огромни възможност за любителите на водни спортове. За онези, които искат да избягат от суетността на лъскавия свят, на 8 км към вътрешността, е красивото и добре запазено стръмно селце Михас, някогашно убежище на художници. Тук човек може да се разходи из забележителните останки от арабски стени и отшелническата хижа Вирхен де ла Пеня от XVII век, но основната атракция са живописните кътчета на града, занаятчийски магазини и прекрасните гледки, които се разкриват по време на разходката с магарето такси.

В последните години Коста дел Сол прибавя още един актив след като става известен и сред голф ентусиастите. Брегът на слънцето има над 50 висококачествени игрища за голф, най-вече около Марбела. Именно голфът става причина за раждането на нови комплекси, които да поемат потока от голф играчи от Европа и целия свят. Така Коста дел Сол отбелязва още по-голям просперитет, а хората по света го наричат Коста дел голф. Освен голфът, който може да се играе през цялата година, Коста дел Сол има цял набор от други дейности на разположение на туристите като ветроходство, гмуркане, езда на кон, делфинови сафарита и т.н.

Коста дел Сол е най-големият „кът” от Средиземнорморското крайбрежие, където веселието не свърша, а скуката е непозната дума, където всичко е на ниво. Това е мястото където всеки ще намери начин да се почувства на място независимо от лукса и шарматния облик на курортите, просто защото Коста дел Сол е развит от хората, за да служи на хората.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Коста дел Сол