В провинция Хаен има едно градче, от чийто висини се разкрива невероятна гледка към огромни маслинови гори, а богатството му от ренесансови дворци и църкви влиза в световното и историческо наследство. Основан като Убадат ал-Араб и известен като Убеда, днес градът е сред най-важните градове в Ал-Андалус. Човек може да познае, че е пристигнал в Убеда по една негова характерна черта, с която се прочува по света – глазираната наситенозелена керамика.

Потапяйки се из дебрите на историята, изникват интересни факти около възникването и развитието на града. През 711 година арабите завладяват иберийското селище и властват там, докато през 1234 година Фердинант III не превзема града. Той превръща територията в база на борбата срещу мюсюлманите. Минават доста години докато Убеда успява да изплува и разцвета й настъпва през XVI век когато златото на Америка потича към Испания.

Убеда е известен със своята архитектура, особено от периода на Възраждането, която е успял да съхрани и опази от отпечатъка на съвременния живот. В стария град, на красивия площад Пласа Васкес де Молина – построен, така че да бъде най-яркия пример за възрожденско градско строителство, се издига църквата Ел Салвадор. Забележителният й пищен олтар в бароков стил със скулптура на Христос е творение на Алонсо Беругете.

Над площада се извисява двореца Парадор от XVI век с приковаващ погледа внушителен интериор на вътрешния му двор. Площадът Пласа Васкес де Молина в Убеда е дом и на сградите на Погребалното светилище на Франциско де Лос Кобос, както и на дворците Васкес де Молина и Дийн Ортега – творения на Андрес Де Салвадор. На старият пазарен площад може да бъде видян паметник на религията – църквата Сан Пабло – ранноготическа постройка с красиво изваяни портали, преустроена през Възраждането.

На един хвърлей от нея, в мудехарска къща от XIV век, е разположен малкия Археологически музей, а за любопитните да научат повече за зехтина по Пуенте дел Обиспо се намира Мусео де ла Култа дел Оливо. Друго ренесансово творение, включено в световното историческо наследство, е болницата Де Сантяго. Тя е важен културен център, дом на Младежкия оркестър на Андалусия, снабден с изложбена площ, аула, библиотека и училище по танци. Интересен пример за сливането на ислямската и готически архитектурни стилове е Каса Мудехар, датиращ от XIII век.

Културният живот в Убеда се поддържа на доста добро ниво. Тук могат да бъдат видени много кина, театри, изложбени зали и музеи. Годишните фиести на града започва през пролетта, но най-важните празници са тези на Девата от Гуадалупе на 08 септември) и на Сан Мигел на 28 септември.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Убеда