Баеса е малко, компактно провинциално градче, кацнало на една скала от планинската верига Лома де Баеса, прегърната от река Гуадалкивир нейния приток на Гуадалимар. Градът съществува от времето на Римската империя, когато е наричан Беатиа, но днес Баеса е предимно известен като един от най-добре запазените примери на възрожденска архитектура в Испания. През 2003 година ЮНЕСКО добавя и Баеса в списъка на световното наследство.

Историята на града е белязана от падения, които са го ограбвали и сривали, но в нея не липсват и възходи, които са допринесли много за сегашното й място в световната историческа, културна и икономическа карта. През Средновековието Баеса е процъфтяваш мавритански град, но през 1277 година тя преминава под управлението на Фердинант III Кастилски.

Градът се съвзема от претърпените покушения през XVI век, когато богатства се трупат от производството на текстил. Градският пейзаж се разхубавява и обогатява благодарение на местните благородници наемат архитекти, като Андрес де Валденвира например, за проектиране на нови дворци, църкви и обществени площади в модерен италиански стил.

Икономиката на Баеса се срива отново през XVII век, но от нещастие се ражда нещо добро за града – в стремежа да се запази възрожденското архитектурно наследство се раждат нови сгради. Това са годините, когато е основан университета и преустроена катедралата, която е едно добро начало на обиколката на историческите паметници в съвременния град.

Архитектурата и интериора й нашепват за съчетаване на стилове, наследени от различните властвания в града. Църковният й хор е в мудехарски стил, а четирите й параклиса с арабски надписи са наследство от основата, върху които е изградена катедралата – някогашната джамия.

Пред величествената катедрала в Баеса се намира построения през XVI век от Хинес Мартинес красив фонтан Санта Мария. Баеса е един от малкото градове, които могат да се похвалят с университет толкова рано. През вековете тя привлича интелектуални таланти, сред които Св.Йоан, който написва своята духовна песен тук през XVI век, и Антонио Мачадо в началото на XX век, който преподава граматика.

Най-необикновената сграда в цяла Баеса е Паласио де Хабалкинто. Тя е най-добрият пример за гражданска архитектура, която съчетава една пищна готическа структура, ориенталска украсена фасада и прекрасен бароков двор. Този шедьовър на архитектурните стилове е построен по поръчка Хуан Алфонсо де Бенавидес, братовчед на Фернандо V Арагонски.

На площада Санта Крус, срещу двореца, се намира друга очарователна църква в Баеса – Санта Крус. Тя е сред много романски църкви, но сред малкото оцелели след идването на власт на Фердинанд III. Макар и по-бедна роднина на Убеда по отношение на архитектурно наследство, по Калие де Сан Пабло са пръснати доста ренесансови сгради. Освен тях обаче градът е изпъстрен и с привлекателни площади като калдъръмения Пласа де Лос Леонес – площада на лъвовете, и овалният Пласа де ла Конституцион – основното място за срещи в Баеса.

И с това не се изчерпват всички онези над 50 атракции от картата на туристическия офис на Баеса – едно място, в което историята се вписва добре в съвременния град и не му придава образ на музей, с повече обществени отколкото жилищни сгради, чиито златист камък дарява града с невероятен блясък.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Баеса