Албайсин е част от съвременна Гранада, запазил белега на средновековното мавританско минало – тесните криволичещи улички. Разходката из квартала обаче протича и по други, не така оживени, криволичещи и пресичащи се като лабиринт, окичени със стрелки с надпис mirador - място, от което се открива красива гледка, изскачащи след всеки завой. Наричат го белият квартал, заради цвета на сградите му. Наред с Алхамбра, Албайсин също е включен в културното наследство на ЮНЕСКО през 1989 година. Разположен по склоновете на брега на река Даро, Албайсин е в подножието на хълма срещу Алхамбра, заради което привлича безброй туристи.

Но не само това впечатлява туристите. Тръгвайки по Пласа Нуева, разминавайки се с красивата църква Санта Ана, се излиза на останките на арабските бани от XI век Ел Банюело. Втора спирка е Археологическият музей на Гранада, настанил се в ренесансовата къща Каса де Кастрил. Акцент пада и върху църквата Колехиата дел Салвадор, построена през 1501 година върху основите на най-голямата джамия в Албайсин, с китен двор и арабска архитектура. Разполага с музей, в който са изложени красиви религиозни картини и скулптури.

На Пласа Сан Николас се издига една белосана, построена от тухли през XVI век църква, от която се разкрива съвършена гледка към двореца Алхамбра и планинските върхове на Сиера Невада.

Албайсин е съхранил и някои оригинални мавритански къщи. Една от тях е Кармен – Мусео Макс Моро. Била е собственост на белгийския художник Макс Моро и съпругата му Фелис. Широка гама от ресторанти и кафенета, накацали по приказни площади и някои улици, са вдъхновени от Северна Африка. Албайсин е отдел едно кътче от себе си, останала като арабска част, изпълнена с марокански сладкарници.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Албайсин