Варовиковите площи на източна част на провинция Гранада са една от най-ранно обитавани области в Европа, населени преди повече от милиони години. Те стават дом на живеещите и до днес там троглодити или пещерни обитатели, които са местното население на т.нар. Троглодитски градове. Независимо, че всеки би ги нарекъл примитивни, съдейки и по външния вид на домовете, тези хора не живеят в изолация и знаят се възползват пълноценно от чудесата на съвременния живот и това личи по стърчащите телевизионни антени, сателити, та дори и аларми.

Един от тези Троглодитски градове е Гуадикс. Градът заема част от едно плато сред северните склонове на Сиера Невада. Гуадикс е епископскаa обител от дълбока древност, а катедралата му, построена между XVI и XVIII век на мястото на джамия, съчетава три архитектурни стила - готически, ренесансов, бароков.

Епархията на Гуадикс включва по-голямата част на провинция Гранада и част от провинция Алмерия. От мавританският замък по неговите земи днес са останали само руини. На фона на неговото величие се открояват доста постройки от XVI-XVII век.

Най-впечатляваща от целия град е пещерната зона Ермита Нуева, намираща се зад белосаната църква Сантяго. Там живее над половината население на града, като по никакъв начин живота там не може да се нарече примитивен.

Гуадикс в миналото се е славел със своите прибори за хранене, докато техните съвременни последователи - предимно глинени съдове, конопен стоки, както и шапки, са пренебрегнати. Мусео де Алфарерия е построен именно в чест на грънчарството, и типично в стила на града, е поместен в обновена пещерна сграда.

На Пласа дел Падре Поведа пък може да бъде разгледан Куева Мусео – великолепна цялостна възстановка на традиционен пещерен дом, включваща и обзавеждане, антики и фермерски пособия.

Независимо, че думата пещерен човек пренася в други измерения и предизвиква некрасиви асоциации, това, което разказва и излъчва Гуадикс определено привлича и впечатлява. Четири хиляди пещери, издълбавани и оформяни под странни форми през вековете, днес формират провинцията с най-голямата концентрация на обитавани пещери в Европа. В Гуадикс модерното и новото не е чуждо, а хората са отворени за света. Гуадикс сам по себе си е една еклектична смесица от старо и ново.

На 6 км западно се намира друг Троглодитски град, чийто белосани комини на пещерните домове изпъстрят пейзажа – това е Пурулиена. На 44 км североизточно от Гуадикс пък се намира Баса. Сред забележителностите на града са рушащите се арабски бани Алкасаба от X век, които са най-старите в Испания и прекрасната църква от XVI век Санта Мария де ла Енкарнасион.

Създаващи противоречиви чувства и мнения само заради името и населението, Троглодитските градове не са онова, което човек си мисли. Пръснати и озаряващи пейзажа на Гранада, тези градчета са доста търсени от чужденците.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Троглодитски градове