Голяма част от хората по света слагат Испания като еквивалент на плажове и слънце, изпълват се с лятно настроение и топли чувства, провокирани от сиянието на курортните градове и лъскавите комплекси. Но Испания има с какво да изненада и това не е някой нов слънчев бряг, преобразен, за да поеме поредната вълна търсачи на слънчеви лъчи и топли морски приливи.

Дестинация номер едно за любителите на снежните приключения в Испания е Сиера Невада. Заснеженият хребет или Сиера Невада е планинска верига в Южна Испания, намираща се в областта Андалусия, и най-южния ски-център в Европа, известен с най-големия си брой слънчеви дни в годината.

Най-високият й връх е Муласен (3.480 м.), следван от Велета (3.393 м.). Сиера Невада е най-големият зимен курорт на Испания, обявен за биосферен резерват от ЮНЕСКО, прочут с огромния си брой ски писти и минералните извори "Lanjaron".

Релефът на Сиера Невада способства този рай да се похвали с 45 писти и няколко допълнителни маршрута, съоръжени с отлична мрежа от лифтове и влекове. Сноуборд и ски са едни от традиционните забавления, които могат да се предложат от курорта.

Едно от най-вълнуващите преживявания е нощното каране на ски по осветените писти. Подобни състезания от няколко години навлизат в календара на Световната федерация по ски. Сиера Невада е помислила и за най-капризните туристи и предлага занимания за всеки вкус. Уникален начин за наслада в курорта е наемането шейна, теглена от кучешки впряг, а за любителите на зимните спортове е фигурното пързаляне.

Освен с хребети за любители на зимни ваканции, Сиера Невада има и какви природни забележителности да покаже. Това са например ледниковите езера Лагуна Алтера на височина 3000 метра. Природата на това географско чудо Сиера Невада е невероятна, като се е превърнала в дом за пъргави планински кози, язовци и белки, както и много видове птици. Сред флората й се открояват редките пеперуди синя Невада и синя Гландон. Да не говорим за над 2000 вида растителни видове, които превръщат Сиера Невада в пъстра градина от цветове и нюанси.

Няма нещо, което е в групата на удобствата и да липсва в Сиера Невада. Изискани хотели и частни вили предлагат местенце за пренощуване, а ресторантите предлагат разходка в кулинарния свят както на типичната национална кухня, така и на ястия от цял свят. Имат невероятна панорамна гледка, която разкрива неповторими изгреви и залези. Животът в Сиера Невада кипи, настроението е приповдигнато и празнично, а клубовете и дискотеките изненадват наистина приятно. За онези, които искат да разгледат курорта, има туристическо влакче.

Краят на зимата не потапя Сиера Невада в забвение. Незабравима може да бъде ваканцията и през лятото, когато мекия планински климат и природната красота на уникалната екосистема на Иберийския полуостров омагьосват посетителите. Светлината в Сиера Невада е изключително ясна, затова точно тя е избрана от Обсерваторио Астрономико да разположи двата си телескопа Насмит на 2850 метра при Лома де Дилар. Изобщо Сиера Невада е универсален внушителен планински масив, най-новият национален парк на Испания, който е истинско предизвикателство през цялата година.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сиера Невада