Алмерия е още един град, разположен в източната част на автономната област Андалусия, чието име произлиза от арабското Al-Mariyat, което означава огледалото, тъй като в миналото са наричали града Огледалото на морето. Погледнат от Алкасаба, кацнал на хълма над нея, Алмерия прилича на Северна Африка на фона на жълтата пустиня и стълпотворението от традиционни къщи с плоски покриви, преплетени с многоетажни блокове.

Градът е основан по времето на Кордобския халифат от Абд-ар-Рахман ІІІ през 955 година като главно пристанище на владенията му, с цел да засили властта си в Средиземноморието. Днес от това пристанище тръгват много фериботи, превозващи коли до Мелия. По това време е издигната крепостта Алкасаба, считана за втората по големина мюсюлманска крепост в Испания след Алхамбра в Гранада и нарочена като спомен за мавританското минало на Алмерия.

След разпадането на халифата, Алмерия става независимо кралство, т. нар. тайфас. В града разцъфва търговията и копринената индустрия. В следващите години властта над Алмерия се оспорва между емирите на Гранада и Валенсия и става сцена на множество обсади. През октомври 1147 войските на Алфонсо VII го отвоюват, но за кратко, защото след 10 години отново преминава в ръцете на мюсюлманите. Край на това господство слагат католическите монарси Исабела І и Фернандо ІІ, когато на 26 декември 1489 испанците окончателно си го отвоюват.

Но развитието на града не продължава без сътресения и този път не такива, породени от политически интереси. През 16 век Алмерия е сполетян от поне четири големи земетресения, най-силното от които през 1522, което го опустошава. Бавен ренесанс се заражда през 18 век, когато са открити богати залежи от желязна руда близо до Алмерия. Като свидетелство за индустриалното му минало е изградена Кабле Инглес – поточна линия за руда.

Алмерия може би е сред най-малко известните места в Испания, въпреки че туризмът в града се разраства и развива, като на изток и на запад от града се изграждат нови курорти. Брегът е осеян с разнообразни плажове, но вътрешността на града е семпла, освен лунния й пейзаж, благодарение на който Алмерия е поставена на сцената на света през 1960 от италиански филмовия продуцент, избрал града за най-доброто сцена за "spaghetti westerns".

Не че в града няма какво да се види. Напротив. Крайбрежният Парке Николас Салмерон с неговите палмови дървета, фонтани и градини създава невероятна атмосфера. Той е най-желаното място за чаша ментов чай от мароканските преселници в Алмерия, които са се заселили и създали своя общност сред овощните и зеленчукови полета около града.

По-европейски вид на Алмерия придава Пасео де Алмерия, който е основния социален и търговски център. Тук се намира декорираната сграда на Сиркуло Меркантил или Търговската гилдия. Градът не е останал без катедрала. Построена през XVII век, тя събира погледите със Сол де Портокареро – огромно слънце, символ, разкриващ благоприятния климат на селището. Разбира се почетното място е отредено за перлата на Алмерия – извисяващата се над града арабска крепост Алкасаба. Тя е доказателство за богатата му история, построена през 955 година, за да разкаже на света за най-процъфтяващото пристанище в Испания.

Градът добре се грижи за съвременния си облик, но най-вече по крайбрежието си. Туристически центрове, добри плажове, яхтени пристанища, международни ресторанти, хотели и спортни центрове изпъстрят туристическата карта на Алмерия и са показатели на напредъка на града в това отношение. В източния ъгъл на града се намира природен резерват с пустинен пейзаж и пресечено крайбрежие, подсладено с малки заливчета. Тези места са рядко населени, но пък са рай за любителите на природата, птиците и леководолазите.

Въпреки общото безводие в региона, Алмерия не отстъпва мястото на основен селскостопански производител на около 250 милиона килограма на цветя и култури. Те са продукт на огромни площи с оранжерии, като над 70% от продукцията се изнася в Европа. Моделът на развитие на оранжериите на Алмерия е пример за учени от целия свят. Освен това, в града има множество лаборатории за изследване и развитие на селското стопанство, където са представени най-големите компании в сектора.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Алмерия