Всеки град си има своята атмосфера, и Мурсия (Murcia) не изостава в това отношение. Разположен в автономната Мурсия, която включва само него като град, тук областната и провинциалната администрация са обединени, с изключение на парламента, който заседава в Картахена. Градът се разделя на две части от серия планински вериги – равнина Мурсия и Мурсия - овощна градина, като притурка към природната му картина се включва долината на минаващата през него река Сегура. Настроението в града винаги е спокойно и празнично, пейзажът наоколо е леко суров, но по улиците просто не се усеща стрес.

Мурсия е основан от маврите през 825 година с името Madinat Mursiya и в момента е предимно град на услуги, както и един университетски град. Акцентите за посетителите включват Катедралата на Мурсия и редица барокови сгради, произведения на изкуството на известния скулптор от Мурсия Франциско Салзило, наслада доставя известна местна кухня, а шествията през Страстната седмица и Празника на пролетта са сред забавленията, зареждащи положително всеки в този град.

Мурсия е наречена градината на Европа заради дългогодишните си земеделски традиции и утвърдени позиции като производител и износител на цветя, плодове и зеленчуци.

Веднъж пристигнал в Мурсия, първият паметник на архитектурното и историческо наследство, който трябва да бъде посетен е катедралата Санта Мария. Внушителната й сграда е издигната в сърцето на пешеходния стар квартал. Тя е еклектично стилово съчетание, римейк от фасада в стил чуригереска до готически параклис. Архитектурно катедралата Санта Мария е забележителна с пищния си параклис Капиля де лос Велес в стил платереск, гарниран с готически картини, дърворезба и църковно сребро. Катедралата разполага с няколко входни врати, които сами по себе си са съкровища. Мурсия си има и параклис и светилище - Девата от Фуенсанта. В знак на поклонение към нея през септември се изкачва хълма, където според легендата Богородица се е явила на местни пастири. В параклиса има доста статуи, сред които и оригиналната статуя на девата, и като цяло разходката из него си вълнуващо преживяване.

Изключителна е и сградата на казиното, римейк на мавританската архитектура от XIX век, което е важно място за социални контакти. На запад от него е главната търговска улица Гран Виа Ескултор Салсильо, кръстена на мурсианския художник Франсиско Салсильо, чиито изваяни от дърво фигури за платформите по време на Страстната седмица са изложени в Мусео Салсильо. Особено впечатляваща е статуята на Света Вероника - тя е подала кърпа на Исус докато е вървял по Голгота, за да избърше челото си, като образът му е отпечатан върху плата.

Притисната между Андалусия и крайбрежна Валенция, Мурсия е интересна не само с интересните си забележителности, но и със симпатичните си околности – плодородният лозарски район Хумиля на север и старият пазарен град Лорка на юг, както и Сиера де Еспуня.

Лорка е град с различни контрасти, смесил историческото наследство със съвременния живот. Лорка е важен търговски център и за тази цел има добре проектирана мрежа от пътища, железопътен транспорт и комуникации. Но освен това тя е и може би най-важният туристически център в региона. Лорка е богат на исторически сгради, включително църкви, римски вили, дворци, паметници и произведения на изкуството. Църквата Сан Патрицио се издига на Пласа де Еспаня и е построена в периода 1534 г.-1780 г. върху старата църква Сан Хорхе и е обявена за защитена територия през 1941 г. Името на църквата е в чест на победата на жителите на Лорка над маврите от Гранада през 1452 г.

Въпреки дългият период на строителство, църквата е в изцяло възрожденски стил. Най-впечатляващият образец на жилищна барокова архитектура в Лорка е Каса де лос Гевара. Сред възстановените помещения се открояват аптеката от XIX век с дървесна ламперия и балната зала с венецианска мебел от XVIII век. За онези, които не могат да посетят Лорка през Страстната седмица, също е помислено.

От Мусео де Бордадос дел Пасо Асул може да се научи доста за процесиите, облеклата и традициите, а от реставрираната къща от XIX век може да се научи всичко за Синьото братство, което е една от двете организации, които се конкурират за пищност по време на фиестата. Седалището на Бялото братство пък е в църквата Санто Доминго. Изобщо Лорка е един приятелски настроен и гостоприемен град, който предлага отдих, разходка из историята, пазаруване и уникална кулинария.

Стръмните склонове на Сиера де Еспуня се издигат от равнината на Мурсия до църквата Сан Лоренсо. Планинската верига заимства името си от най-високия връх Еспуня. Днес Сиера де Еспуня е на географската карта като уникален пример за спасена област чрез репопулация и залесяване, което превръща склоновете й в белите дробове на Мурсия. От подножието на Еспуня тръгват пътеки, които водят към свидетелството за селската изобретателност – Посос де Ниеве. Тези снежни кладенци говорят за находчивостта и инстинкта за съхранение на населението – с тези тухлени постройки те са съхранявали снега през зимата.

Една модерна столица на областта с характерно излъчване, горда и независима като духа на своето население, Мурсия тъне в дълготраен разцвет и радва своите почитатели.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мурсия