Хаен

Информация | Kарта
seen
4787
facebook
Хаен

Провинция Хаен е една от осемте провинции от автономната област Андалусия в южна Испания. Провинцията е най-големия производител на зехтин в света и е на първо място по добив на маслини в Испания. Освен хранително-вкусовата промишленост, важни отрасли са автомобилостроенето. Столицата на тази провинция е град Хаен.

Името му вероятно отново има арабски оттенък, тъй като произлиза от арабската дума Jayyan - кръстопът на кервани. Разположен е в хълмист район с маслинови гори, а жителите му са известни като Jiennenses. Хаен е административен и индустриален център на провинцията. Светът познава града не само град в Испания, но и като столица на зехтина. За индустриалният прогрес на града се грижат промишлените предприятия в града – химически заводи, цехове за щавене, дестилационни фабрики, сладкарски заводи, както и текстилни фабрики.

Девизът на града е „Много благороден и много лоялен град Хаен, охрана и отбрана на царствата на Кастилия". Тази титла е дадена на Хаен от крал Хенри II Кастилски заради привилегии, но и поради огромната роля, която града играе при отбраната на Кралство Кастилия от маврите.

Забързаният вихър на индустрията не оставя на заден план историческите забележителности на Хаен. На върха на хълма, но който е разположен града, се намира замъкът Санта Каталина. Издигнат върху крепост от арабски произход, следи за което все още съществуват. Настоящата архитектура в типичен християнски облик замъкът придобива при завладяването на града от Фердинанд III на Кастилия през 1246 година. Катедралата на Хаен е огромна ренесансова сграда, една от най-важните във възрожденски стил катедрали, чието строителство започва строителство през 1570 година и завършва през 1802. Хаен се стреми да впише катедралата си в списъка на световно наследство на ЮНЕСКО.

Арабските бани в града са, най-значимите останки от мавритански ерата на Андалусия и са най-големите арабски бани запазени в Испания Те могат да бъдат посетени в Двореца Вилярдомпардо, друг исторически паметник в Хаен, построен върху арабски бани. Намира се в стария квартал Ла Магдалена. При посещението му могат да бъдат разгледани помещаващите се там два музея, а Мусео Провинсиал може да бъде разгледан при обиколката на новия част на града.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS