Мохакар е още един красив мавритански град, който от разстояние изглежда, че е възникнал след снеговалеж от захар на бучки. Има приказно излъчване благодарение на белите постройки, вкопчили се в планинския хълм. Притиснато между планините на Сиера Кабрера и кристално чистите води на Средиземно море, Мохакар е най-големият и най-популярният туристически център в Югоизточния ъгъл на Испания.

Този красив морски курорт днес губи очарованието си и става жертва на инвеститори, които се стремят да положат своя комплекс, залагайки на славата на Мохакар още от далечни времена. Съсредоточени върху бреговете, апетитите остават далеч и Мохакар успява да опази невероятно красивата си местност високо в сенките на Сиера Карбера с изглед към Средиземно море.

В миналото Мохакар е бил районът, управляван от финикийци, картагенци, римляни и маври. Мавритански султани са били свалени преди 500 години, но именно тяхното влияние е било най-силно - и до днес старата част на Мохакар прилича повече на марокански град отколкото на международен туристически курорт. Арабите дават името Munsaqar на настоящия град и го бранят от християнските армии в продължение на стотици години, докато през XV век крал Фердинант и кралица Изабела не завземат властта над Мохакар.

Наследството на арабските нашественици днес - мавритански крепост и архитектура, създава в посетителите усещане, че са пристигнали на африканския континент. Издаден е закон, приет през 1987 година, който увековечава това наследство и го дарява на поколенията. Всяко лято местните жители почитат арабските си предци с грандиозни мавритански и християнски фиести. За посетителите стария град е прекрасен лабиринт от калдъръмени улички, с прекрасни гледки към планините, морето и пустинната вътрешност на страната.

2 километра делят историята от съвремието. Стъпил на брега на морето, човек се чувства в друг свят – свят на съвременен туризъм. Хотелите тук са на не повече от 4 етажа, подчинили се на волята на градските старейшини бетона да не поглъща зареждащата атмосфера и градски облик на Мохакар. Жилищните постройки са ограничени до 2 етажа и резултатът е налице - оживен курорт, предлагащ изобилие от дейности за чуждестранните туристи като същевременно запазва традиционния си испански чар и характер.

Като всеки, датиращ от дълбока древност град, Мохакар има своите легенди и предания. Една от тях е свързана с Уолт Дисни. Мохакар държи много на версията, че той е незаконен син на красива местна перачка, която избягва в Америка, за да заличи позора от себе си. Неспособна да се грижи за детето си, тя го дава за осиновяване на Флора и Елиас Дисни в Чикаго. Историята не може да даде доказателства, но спора си съществува и носи допълнителна слава на Мохакар.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 1 гласа Мохакар