Майорка е най-големият остров на Испания, част от Балеарските острови, плуващи в Средиземно море. Столица на острова е Палма де Майорка. Майорка е с население от 814.275 хил. жители (2007 г.) и обща площ от 3 625,75 кв.км.

През изминалите 50 години Майорка се е превърнала в най-предпочитания ваканционен остров в Европа. Туризмът е основен поминък на населението и през летния сезон градовете са препълнени с посетители. Островът може да бъде сравнен с резерват, в който богатата природа на Средиземноморието застава в цялото си щедро великолепие.

Майорка предлага на посетителите си много романтични открития. Разполага с големи туристически центрове, където ден и нощ кипи живот, и са съсредоточени много големи дискотеки и други развлекателни заведения, отворени за посетители до сутринта. Прекрасните малки заливчета са приютили неголеми курортни селища, идеални за тези, които искат да се почувстват в сърцето на природата.

Релефът на острова се определя главно от Сиера де Размотана, чиито ливади, скали и поляни в северната част на острова, контрастират със слънчевите плажове на южната. В центъра на Долината План и на залива Майорка, се намира столицата Палма де Майорка.

През Средновековието островът често бил място на битки и инвазии. По-късно - през XVII-XVIII век, Майорка често е нападана от турски и берберски пирати. Името на острова произлиза от латински Инсулта Майор, значещо "по-голям остров", като по-късно вече официално е наречен Майорка.

Красиви къщи от ренесанса създават невероятен фон на столицата на Балеарските островиПалма де Майорка. Тя е основана от римляните през 123 г.пр.Хр. и е живописно изградена около закътана извивка на залива.

Сред архитектурните бижута на града се издига едноименната катедрала в Палма де Майорка, счита за най-високият готически храм в Испания и втората по височина църква на Стария континент, с множество кули и висока камбанария. Катедралата Ла Сеу или Катедралата в Палма де Майорка e катедрала и базилика която се намира в едноименния град на остров Майорка, Испания и чийто строежът продължава около 400 години, като катедралата е напълно завършена през 1601 г.

В началото XVII в. забележителната готическа постройка е реставрирана от известния каталунски архитект Антони Гауди. Зад нея е разположена старата част на Палма със своите малки и тесни каменни улички, китни старинни къщи, благороднически дворци и няколко красиви църкви. Непосредствено до нея се извисява Музеят на Майорка със своите археологически експонати и средновековни произведения на изкуството, а зад него е единственият спомен за маврите, завладели Майорка през 903 година – Баньос Арабес от X век. Най-старата църква в града е Санта Еулалия от XIII век. Изключителни колекции на арт изкуството от XX век могат да бъдат видяни във Фундасио Пилар и Жоан Миро.

Живописното северозападно крайбрежие на Майорка е другата дестинация, която е добре да бъде избрана от посетителите, запътили се към Балеарите. Планинските селца и скалистите урви не плашат, а привличат към себе си. Красивото селце Дейя, положено на хълм, е открито от писатели и художници, пазарният град Солер, вклиненият между две възвишения град Поленса и закътаният залив Баия де Поленса, са сред любопитните местенца, които имат какво да покажат и с какво да впечатлят.

Югоизточната част на Майорка е много по-равнинна, характерна с пасторална красота и необикновен низ от долчинки, заливчета и смайващи пещери, нарязали брега.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласували Остров Майорка