Ибиса е остров в Средиземно море, част от групата на Балеарските острови, владение на Испания. Главните градове са Ибиса, Санта Еулалия дел Рио и Сан Антонио Абад. Ибиса и остров Форментера формират т. нар. Питиуски острови. Официалното каталонско име на острова е Евиса, но въпреки това се е наложило кастилското наименование Ибиса. Ибиса е едно разнообразие за всички любители на приключенията и динамиката. Ибиса първоначално е бил заселен през 654 г.пр.н.е. от финикийците, а по-късно заради инвазия на картагенците територията става част от владенията на Картаген. Те са основоположниците на главния град Ибиса, като създават и солните мини Лас Салинас, откъдето извличали най-важния си търговски продукт – солта.

През IV – III в. пр. н.е. се развиват връзките със съседния остров Майорка, а по-късно Ибиса преминава под властта на Римската империя, вестготите и маврите. По земите на Ибиса се е разпространявала мюсюлманската вяра, но през 1235 г. Арагонският крал Джеймс I полага нейният край и създава автономно правителство на острова. През 1715 г. обаче, испанският крал Филип V отменя местната самостоятелност и забранява каталонския език. През 1970 г. идва демокрацията, което дава и днешния автономен статут на Ибиса.

Ибиса е островът на нощния живот и на музикалните фестивали, тя просто привлича като магнит всички, за които с падането на нощта започва животът. Ибиса е рай за млади и неспокойни духове и за улегнали и щастливи семейства. Тя е екзотично място за почивка, обявено от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Това спасява от комерсиализация много природни обекти като „Пръстът на Господ” в залива Бенирас например.

Подобно на повечето южняшки острови, и тук не липсват невероятни златисти плажове, къпещи се в тюркоазено сини води. Но чарът на Ибиса се крие в стръмните бели канари, издигащи се по крайбрежието и вдадени в морето, които вероятно са причина за прякорът му – Белият остров. Макар Ибиса да е известен като люлката на електронната музика, както и като сцена за множество известни изпълнители и DJ – и от жанра, заради желанието на местното правителство да създаде туризъм с по-културна и семейна насоченост, към острова се стичат все повече посетители.

Ибиса е много популярна туристическа дестинация заради легендарния бурен нощен живот, центриран на две места — около градовете Ибиса и Сан Антонио. Като остров с толкова стара история и ознаменувал присъствието на толкова много народи, Ибиса е място, в което всяко кътче има какво да покаже и разкаже. В Сан Антонио например има издигнат паметник на Христофор Колумб, тъй като градът се смята за едно от възможните места, в които той е роден.

Старият град на Ибиса пък, възникнал през 1554 година, и интересен със своите внушителни крепостни стени, от който днес е запазена една малка част. Италианския архитект Калви е творецът на тези останали незасегнати от времето и историята укрепления в Европа, запазили своята оригинална конструкция. Над къщите, украсяващи калдъръмени улички се издига величествена катедрала, разкриваща очарователна гледка към острова и морето.

На пристанище на Ибиса задължително трябва да бъде видян единственият в Европа „обелиск на корсарите”, разказващ за многобройните пиратски набези над острова. Връщайки се отново към Сан Антонио не бива да се подминава поставеният в 90-те години на миналия век монумент във формата на яйце, в центъра на което е закрепен макет на кораба на Христофор Колумб, „Санта Мария”. Паметникът, наречен „The Egg” е издигнат, за да свърже града с произхода на великия пътешественик, твърдо стоящ зад тезата си, няма невъзможни неща.

Известната скала Ес Ведра пък е сред богатствата от природни забележителности, откъсната на няколко километра навътре в морето. Тя е обгърнат с мистика, защото за него се носят безброй легенди – едни разказват, че е била дом на сирени, според други е била свещеният остров на финикийската богиня на плодородието Танит, която станала патрон на Ибиса и там се правели жертвоприношения в нейна чест, а трети считат Ес Ведра е част от потъналата Атлантида. И с това не се приключва - Смята се също, че от Ес Ведра е взет материал за направата на Египетските пирамиди и всяко едно желание, намислено докато си стъпил на тези земи, се сбъдва.

Като че ли Ибиса разполага с неизчерпаем извор на внушителни майсторски творения на природата и човека и това може би е вярно. Пещерите, които пазят древни останки и доказателства за праисторически живот, финикийската гробница Некрополис дел Пуиг дес Молинс, както и многобройните църкви и катедрали, които могат да се срещнат във всяко населено място на Ибиса, са неоспоримото доказателство за това.

И за финал, за нищо на света човек не бива да напуска Ибиса без да е станал свидетел на един природен феномен - приказно красивия залез. Дали от върха на някоя скала или от световно известния бар “Café del Mar” на брега на Сан Антонио – това е прекрасният финал на пътешествието из Ибиса - една изключителна възможност за горещи нощни страсти и незабравими динамични дни.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 3.66667 от 3 гласували Остров Ибиса