Остров Форментера

Информация | Kарта
seen
5494
facebook

Форментера - перлата на Балеарските острови, място само за влюбени в красотата на морето и причудливите скални форми. Този остров предизвиква възторг с морската шир и невероятните скални скулптури.

Форментера безспорно е най-красивият от Балеарските острови, намиращ се на 18 км южно от прочутата . Площта му е само 83 кв. км, а местното население наброява едва 5500 души. Най-дългото разстояние на острова е между Кап Барбариа и Кап де ла Мола и е само 24 км.

Има няколко причини Форментера да е любимо място на прочути личности и сред тях се нарежда усамотението, което предлага това диво, романтично и уютно кътче, което не трепти на вълните на ваканционната вълна. Островът привлича с безбройните лагуни с кристална вода и фантастични плажни ивици.

Фроментера създава усещането, че живееш в друг свят и друго време. Всичко е първично, все едно си на острова на Робинзон. Първоначално красотата на Форментера откриват хипитата, след тях към острова се насочват влюбените в чистотата на Средиземноморието артисти, свободолюбиви натури и пътешественици. В едни момент името Форментера става еквивалент на „пристан на знаменитости от цял свят”. Островът има своята зона с уникална красота, включена в списъка на ЮНЕСКО. Това е гората край Мола, с внушителни сгради – наследство от хипитата, които понастоящем са владения на артисти, художници и т.н.

Малките размери на Форментера го правят лесен за придвижване и възпират наплива от търсачи на шумни партита. Така плажовете му се превръщат в идеалното местенце за семейства и интимни приятелски компании. Но думата скука не е на мода на Форментера - Айетес е предпочитан от любителите на водни спортове като ветроходството и рафтинга и предлага достатъчно вълнения.

Столицата на Форментера е Сант Франсеск де Форментера и като забележителности предлага стара укрепена църква от XVIII век и малък етноложки музей. Главният туристически център е разположеният на брега на огромната лагуна Естани Пудент Ес Пужос. Много голяма забележителност на Форментера са праисторическите гробове отпреди 4000 години, Ка На Коста. Паметникът на Жул Верн и наблюдателен пункт с фар могат да бъдат разгледани в Ла Мола в източния край на Форментера.

Всеки човек пристигнал в последният бастион на непокътнатото спокойствие в Средиземно море – Форментера, не е важно колко е известен, а дали ще успее да се впише в общата атмосфера. А едно пареро и много настроение стигат.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS