Който каквото и да казва за Ибиса и Майорка, Менорка също е бисер на Балеарите. Дълго време пренебрегван заради тях, Менорка бавно и уверено печели популярност. Тихо, уютно и неземно, с безкрайни кристални плажове и малки екзотични заливчета, кървави залези и оглеждащият се в небесата лазур на морето, кокетно накацали къщички по склоновете към водата. Това е Менорка, привлекателна и магнетична. Менорка е гледка, усещане, атмосфера, която ще се помни цял живот.

Историята на Менорка не се различава от тази на останалите острови в архипелага и дори може да се похвали с една любопитна история, допринесла за популярността на острова. През XVIII век се водили люти битки за завладяване на острова, чийто главен град тогава се наричал Маон или Майон. През 1757 г. Маон бил превзет от французите под командването на херцог дьо Ришельо, но на свой ред пристигнали и англичаните. Те обсадили града и това довело до глад. Единствените продукти, останали в изобилие, били яйцата и зехтинът. На херцога му писнали омлетите и пържените яйца и той наредил на готвача си да приготви нещо „по-така”. Готвачът не загубил присъствие на духа и забъркал жълтъци със зехтин, като без да иска приготвил въпросния сос. Той внесъл приятно разнообразие в менюто на капризния аристократ, а сосът бил наречен „маонски” (майонски) на името на града. Смята се, че точно тогава се родил прочутият сос майонеза.

Менорка също има своите забележителности. Столицата Маон и нейното сърце, където тупти и се развива живота – Пласа дел Ехерсито, град Ес Кастел и добре запазеният Форт Марлбъро, Сон Саура, Кала ен Туркета и Макарела и техните местенца за усамотение. Но още по-забележителни са 500 мегалитни паметника, пръснати из острова и организирани в три основни групи. Датиращи от II хил.пр.Хр. се различават талайот – конични каменни могили, таулес – Т-образни постройки, и наватес – преобърнато корито, подобно на лодка. В миналото са били използвани като олтари и надгробни паметници, като най-впечатляващите са 5 метра високата таула в селището Трепуко и Навета дес Тудонс в Сиутадела.

Отличната атмосфера и кухня на Менорка са неща, които са се оформили в следствие на дългите години окупация от последователни нашественици, включително и от британското присъствие в продължение на век.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Менорка