Остров Тенерифе е най-големият по площ остров от архипелага на Канарските острови, а също и най-населеният остров в Испания, с площ възлизаща на 2034 кв.км. На територията на този остров се намира и най-високият връх в Испания - връх Тейде (3 718 м.).

При ясно време от върха на кратера на Тейде може да се видят всичките острови от групата. Около вулкана е разположен Националния парк Лас Канадас - един рядък по своята красота парк, където планинските пейзажи, сменящи се към подножието на вулкана, се представят в цялото си неподражаемо великолепие. В самото подножие на Тейде се разкриват красиви лагуни, които са се образували от застиващата лава.

Мекия морски климат, който има остров Тенерифе му дава името „острова на вечната пролет”. Тенерифе има многообразен растителен и животински свят, девствени субтропични гори, напомнящи растителността покривала преди милиони години бреговете на Средиземно море. Природата на острова е толкова разнообразна, че Тенерифе може да се сравни с миниатюрен континент.

Огромни планински вериги, гъсти тропични и субтропични гори, вулканични полупустинни и пясъчни дюни. Бреговата линия се характеризира с редуването на обширни плажове от златист или черен пясък и скалисти участъци с характерни релефни форми. Туристическите маршрути минават както по крайбрежието, така и във вътрешните части на Тенерифе, позволявайки на туристите да се насладят на красиви гледки, на уникалните паркове, а също и да разгледат живописни селца и модерни туристически центрове.

Санта Kруз де Тенерифе е столицата на острова. Това е един приятен и изпълнен с живот модерен град, който е разположен на лек склон с изглед към широките равнини на юг. Санта Круз е известен още като гостоприемен град. Красиви градини, особено в Гарсия Санабрия - общинския парк, шумните улици предразполагат туристите да се почувстват като у дома си.

Вторият по големина град на острова, след столицата, е град Ла Лагуна. Забележителностите, които си заслужава да се видят в този град са Университетският град, църквата Ла Концепсион - призната за обект с национално значение, местната библиотека в университета, Епископският дворец и Двореца Нава, където се боготвори Ел Сантисимо Кристо де ла Лагуна, и античното Драконово дърво в градината Ел Семинарио.

Друг град, който не бива да се подминава при посещението на острова е град Ла Оротава, намиращ се в центъра на красивата долина Оротава. Тук има градини и балкони, образувани от релефната структура. Характерни за града са старинните къщи. Сред забележителностите му изпъкват Ла Концепсион с нейната барокова фасада, Сан Хуан и музея Ел Калварио.

За желаещите да видят известните изкуствени езера Лого Мартианес, задължително е посещението на Пуерто де Ла Круз - един модерен курорт и красив старинен град на север от Тенерифе. Тук може да се разгледат ботаническа градина и Парка на папагалите Лоро Парк - един от най-големите в света паркове за папагали. В него могат да бъдат видени и много други екзотични птици, а също така и някои интересни екземпляри на морската фауна.

Градчета на север от Тенерифе - Икод де Лос Винос и Гарачино, са успели да съхранят напълно своята самобитност. По тесните улички на тези градове може да се видят множество забележителни здания, в облика на които са вплетени характерни детайли от канарския архитектурен стил.

На западното крайбрежие на Тенерифе се намира живописния курортен град Лос Гигантес. Града е разположен сред знаменитите крайбрежни скали Лос Гигантес, впечатляващи със своите гигантски размери. За разлика от другите курортни центрове, тук има сравнително малко хотели. Основно града е застроен с красиви белоснежни вили, обградени от цъфтяща зеленина, контрастиращи на малкия плаж от черен вулканичен пясък.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Тенерифе