Островът Ел Йеро е най-западният остров от архипелага на Канарските острови. Със своят релеф, наподобяващ обрулена издутина, Ел Йеро е вдъхновявал безброй легенди. Смятан е за края на света поради мястото му в архипелага и е използван като географски нулев меридиан докато се приеме Гринуич.

Ел Йеро е вулканичен остров като останалите, но е изключително привлекателен и красив с неговата зеленина. Ел Йеро има уникална природа, но от към животински свят е доста беден. Този остров е най-младият – на цели 1.2 милиона години, но в същото време вулканът на него е сред най-старите на островите.

Столицата на Ел Йеро Валведере и градчето Тамдусте с оформен от лава природен басейн, са местата, които привличат туристите. Интерес представлява и 25-километровата падина с формата на полумесец, както и живописните хълмове на връх Малпасо. Името на острова идва от езика на коренните жители на островите Гуанчи и се е наричал Йеро или Есеро. По-късно се заменя с кастелянската дума Ел Йеро (в превод ковачница).

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Ел Йеро