Бетансос е възхитителен исторически град, намиращ се на 25 км от Ла Коруня, една от седемте исторически столици на Кралство Галисия. Това живописно име ни връща назад в историята и има какво да разкаже. Бетансос е едни от няколкото традиционни градове в Галисия, орисан с магията да зарежда с динамично въздействие чуждестранните туристи. Първо, той е привлекателен и леснодостъпен, второ е град с доста програми и оферти за посетителите си, особено за онези, чиито интереси са средновековните области, огромните църкви, старинните порти на града, фестивалите и празниците и гениално изработения макет на Галисия.

Малко история около града – през XVI век прозорливостта и упоритостта на жителите му, приложени в областта на търговията, успяват да развият града и дори да му спечелят прозвището Испанска Генуа. Благодарение на богатството, натрупано от търговския им нюх, в Бетансос са издигнати много сгради и изградени много средновековни улици, които могат да бъдат видени и днес. От тези времена та до днес съществуват и две интересни готически постройки – църквите Санта Мария дел Асоге и Сан Франсиско. В тях са поместени гробове в стенни ниши.

Сред най-забележителните е гробът на могъщия градски управник и основател на църквата граф Фернан Перес де Андраде. Като повечето градове в Галисия, Бетансос е град, разположен на две реки – Рио Мендо и Рио Мандео. В един от празниците в Бетансос са привлечени много украсени лодки, сформиращи т.нар. цветна флотилия. Още със стъпването си в града, пред очите на посетителя се разкрива галерия от гражданска архитектура, като в стария град белите фасади и червените покриви контрастират с пейзажа на хълма зад тях.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бетансос