Туй е град, разположен в Галисия, провинция Понтеведера, на брега на река Мино. Наречен Tude от римляните, градът известно време е издигнат за столица на Кралство Галисия. След нашествията на Алфонсо I Австрийски срещу маврите, градът попада в буферната зона между маври и християни, позната във времето като „ The Desert of the Duero”.

Днес центърът на града е близо до странноприемницата на Сан Телмо. Очарователната и елегантна уличка Руа Ордониес разграничава съвремието от стария град. Плетеница от наситени с неповторима атмосфера калдъръмени улички се разплита в девет посоки към девет монумента, над които се издига катедралата Санта Мария от XI-XIII век. Разположена на върха на хълма, тя съхранява в себе си романски период в своето основно предверие, както и отпечатъците на готическия стил в западното си предверие. Два моста свързват Туй и Валенса: старинният мост Туй Интернешънъл, завършен през 1878 година от Густав Айфел, и един нов модерен мост от периода около 1990 година.

Сред забележителностите на града са двата музея – единият посветен на археология и църковното изкуство, а другия е епархиален музей, съхранил експонати от римско време до епохата на барока. В Туй може да бъде посетен и Манастира на монахините Кларисинки, които ще ви продадат бисквитки собствено производство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Град Туй - Галисия