Коста Баска

Информация | Kарта
seen
2492
facebook

Малки населени места, притиснати между стръмни скали и прибоя на Бискайския залив, уиндсърфинг, дълбочинно гмуркане и ветроходство – това са едни от най-характерните перли в короната на тази 200 км красива и дива на места крайбрежна ивица Коста Баска. От Пиренеите при френската граница та чак на запад до .

Излязъл като че ли от пощенска картичка, сред най-живописните курорти на Коста Баска се нарежда Ондарибия. Считано за стратегическо място в миналото, през XV век градът е здраво укрепен, като отбранителните насипи и днес могат да бъда видени как ограждащи Кастильо де Карл V – превърнат в наши дни в парадор. Разходката по типичните за Испания тесни и стръмни улици разкрива гледки от градската архитектура, наситена с барокови жилищни сгради. Доста по-живописна и носеща топлина е атмосферата около яхтеното пристанище, където боядисани дървени балкони преливат от кичести цвета. Невероятно красива и зареждаща гледка, обагрена в различни нюанси на цветовете, получени от залеза на слънцето, се разкрива от наблюдателния пункт при Хаискибел.

Коста Баска предлага много възможности за забавление и пълноценна почивка. Най-дългият плаж по това крайбрежие с дължина около 3 км, е Сараус, който е считан за любимото място на сърфистите. Този курорт е доста оживен, пътят към него минава покрай съвременни сгради, не предизвикващи значителни емоции и впечатление. Но пък старият квартал със своите кула Лусеа, Паласио де Нарос, великолепни вили от XIX век, както и францисканския манастир от XVI век, успяват да създадат трайни и запомнящи се спомени и преживявания в посетителите.

След Сараус се нарежда друго бижу на Коста Баска и това е курорта Хетария. Най-големите му забележителности са морските ресторанти, украсяващи оживеното пристанище. Тук може да се опита чаколи – местно бяло вино, което се пие в чест на най-известните синове на Хетария. Поемайки по панорамния път на Хетария се стига до Сумая – гостоприемният град на Коста Баска, разположен по устието на река, характеризиращ се прохладна крайбрежна ивица и внушителен средновековен квартал.

Градът може да се похвали с два отлично плажа, вдигащи рейтинга на Коста Баска, и това са Ицурун и Сантяго. На запад от Сумая се разлива Деба – рибарски порт с привлекателни плажове и зашеметяващи скали. Деба е разположен по устието на река Деба и в миналото е имал много важна роля по време на възхода на търговията с вълна. Отдалечавайки се от Деба, Коста Баска става още по-живописна. Стръмните скали разкриват спираща дъха гледка към курорта Мутрики, както и към каменистите Плая Сатураран и Ондароа.

Коста Баска нямаше да бъде това което е без Герника, затова трябва да й се отдаде значимото. Увековечена е в картина на Пикасо – „Герника”, и е почетена в скулптурите на Едуардо Чилида и Хенри Мур в парка на града. Символ в града е почитаното дъбово дърво, под което средновековните владетели на Биская са полагали клетва, съхранило символиката и значимостта на баската политическа идентичност.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS