Естеля

Информация | Kарта
seen
2871
facebook

Това кътче от Испания, където силните баски традиции се открояват най-добре се намира в Еускади. На 43 км югозападно от Ируня се намира Естеля – град, който през XII век е бил столица на наварските крале, а седем века по-късно е носел славата на център на карлистите.

Естеля е сред градовете, чието име се свързва с пътя на Св.Яков. Това е и една от причините за неговия разцвет, но към тях смело могат да бъдат добавени и привилегиите, дадени на Естеля от краля на Арагон и Памплона Санчо Рамирес. Именно на това Естеля дължи красивите и изящни средновековни постройки. Сред тях например се откроява Кралският дворец Паласио де лос Рейес де Навара – наследство от XII век, рядък образец на гражданска архитектура, в който днес се помещава Мусео Густав де Маестус. В близост до музея се издига църква в цистерциаснки стил, датираща от същото време – Сан Педро де ла Руа, от която днес всъщност са запазени доста красиви части след разрушаването на двете страни на галерията й през XVI век.

Естеля предлага много завладяваща атмосфера, витаеща из старата й част, където човек може да си подсигури приятна разходка из криволичещите средновековни улички и романската църква Сан Мигел.

Извън Естеля също имам какво да се разгледа – превърнатият в колеж цистерциански манастир Монастерио де Ирантцу, както и манастира Монастерио де Ираче с прилежащият му Мусео Хулио Каро Бароха, наречен в чест на виден наварски етнограф.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS