Памплона или Ируня, както баските наричат града, е разположена в централната част на областта Навара, по поречието на река Арга. Историята на Памплона започва през 75 година пр.Хр. когато римският генерал Помпей установява свой военен лагер в района на басконското селище Памплона. Дава му своето име и така се ражда Помпаело, независимо от съпротивата на местното население.

Днес Памплона е град, играещ ролята на важен образователен, икономически и здравен център. Но Памплона също така е и един от най-зелените градове в Европа, заради забележителния брой градини и паркове - паркът Таконера например е най-старият от тях и днес е място за романтични разходки сред красиви алеи със скулптури. Памплона е най-известна с празненствата около фестивала "Sanfermines", състоящ се от 7 до 14 юли, за които е писал самият Хемингуей. За Памплона този празник е от изключително значение – това е едно космополитно събитие, което съчетава в себе си история, традиции, бикове, шум, музика и настроение. Изворът на тази традиция е от Средновековието и се асоциира с три отделни събития - религиозните церемонии в чест на Свети Фермин, пазарът за добитък и организирането на борби с бикове.

Памплона е мястото, където могат да се наблюдават най-добрите и елегантни борби с бикове в света. До 1893 година Пласа дел Кастильо е бил бикоборска арена, докато днес честта да изпълнява тази роля се пада на Пласа де Торос, който е близо до градските стени и освен това е мястото където свършва бясната гонитба с бикове по време на Sanfermines.

Когато фиестите угаснат и се усети нормалният ритъм на Памплона, Памплона изплува с нормалното си амплоа – град с великолепни барокови сгради, средновековни замъци и старинни църкви. Не бива да се пренебрегват и музеите на Памплона - Музеят на Навара се слави с възхитителна ренесансова фасада, Музеят Сан Педро пък се помещава в сграда от XVI век - някога манастир, и много други. Една от най-големите прожекционни зали в света - зала Торнамира, се намира именно в Планетариумът на Памплона, където благодарение на сложната система от прожекционни апарати, могат да се наблюдават Земята, планетите, съзвездията и други космически феномени.

Памплона има и с какво друго да се похвали. Всеобща тайна е, че вината с произход от Навара, са сред най-консумираните в Испания. Затова и областта не скромничи откъм традиции във винопроизводството, датиращи от повече от хилядолетие, а първите свидетелства за винарни в района датират от I век.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Памплона (Ируня)