Замъкът Олите

Информация | Kарта
seen
4291
facebook
Замъкът Олите Photocredit: Fotolia | Delphotostock

Олите е град, основан от римляните, който през Средновековието е бил резиденция на херцозите на Навара. От него днес са частично запазени стари градски стени.

Замъкът Олите е кралски комплекс, построен от Чарлз III около 1406 година и представлява огромна сграда с назъбени кули и парапети. В архитектурата му са преобладавали мавритански елементи – висящи градини, фаянсови плочки и щукова декорация. За съжаление човек днес не може да стане свидетел на цялата красота, тъй като повечето от тях са изчезнали при многобройните реконструкции и вследствие на опустошителен пожар през 1813 г. Това, в което днес може да се види от замъкът Олите, е съвременният му облик на парадор.

В Олите са запазени и няколко средновековни църкви. В съседната на замъка Олите църква Санта Мария ла Реал, датираща от XIV век, може да бъде видян красив ренесансов олтарник и скулптиран портал. Другата църква в Олите е Сан Педро, чийто стил е доста променен, но това не пречи днес да се откроява романският й портал.

Един от първите манастири, построени от френски цистерциански монаси извън пределите на родните им земи се намира на 30 км от Олите и е познат като Монастерио де ла Олива. Това, с което църквата и галерията успяват да покорят човешкото око, е чистота на стила, нашепващ тенденциите през XII-XV век

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS