Мудехарските градове на Испания са онова кътче от тази земя, където уникалното сливане на ислямски и западни елементи в местната архитектура, се оформя след Реконкистата през XII-XVI век. Този стил е създаден от арабски занаятчии и е наложен в католическа Испания, като мавританския почерк се открива в тухлените кули-камбанарии, украсени с керамични глазирани плочки.

Дарока е едно от тези градчета в арагонски мудехарски стил, чийто мавритански произход може лесно да бъде открит. Миналото му е славно и е запечатано в разрушения замък на върха на хълма, който първоначално е бил мавританска крепост. Освен останките на Торе дел Оменахе и Пуерта Алта – главната кула и стените, интересен предизвиква и изумителната църква Сан Хуан – издигната в романски стил, имаща за основи джамия. Завършена е век по-късно от мюсюлмански занаятчия с мудехарски тухлени пиластри.

Средновековният дом на кралете на Арагон е друг мудехарски град северозападно от Сарагоса - Тарасона. Майсторството на мудехарските занаятчии процъфтява по тези места и в периода XIII и XVI век. Издигнати са много кули камбанарии над високите скали, но една от невероятните сред тях е тази на църквата Ла Магдалена. Катедралата на Тарасона се отличава със сложна архитектура и разточителство на тухлена зидария и апликирани керамични плочки. Сред другите забележителности на мудехарския град Тарасона се нарежда древната арена с арки, която днес е превърната в площад с множество жилищни сгради – Пласа де Торос Виеха.

Главният мудехарски град на южен Арагон е построен в собствен мудехарски стил – мудехарски кули с квадратна форма, украсени с бели и зелени глазирани плочки. Теруел гордо се извисява на високо плато и впечатлява с хармоничните си сгради, 5-те мудехарски кули, издигащи се до също толкова изключителни църкви. Сред тях на първо място се нареждат леко наклонената Торе де Сан Мартин от XIII век и Торе де Салвадор. Катедралата пък е впечатляваща със своя касетъчен таван, изцяло зает с портрети, ловни сцени и декоративни елементи. Този мудехарски град – Теруел, не бива да бъде напуснат без да се посети и още една негова забележителност – кулата Торе де Сан Педро, която е над мавзолея на теруелските Ромео и Жулиета – нещастно влюбените Диего де Марсиля и Исабел де Сегура.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 1 гласували Мудехарските градове