Там някъде из Пиренеите, на приличната височина от 820 метра, е сгушено едно градче, което е рай за скиорите. Това е Хака – зимен базов лагер на скиори, богато на барове, хотели и ресторанти. Тъй като туризма и забавленията са онова, на което се набляга в Хака, то тук нищо не липсва – планински водачи, екстремни спортове, ловна и риболовна екипировка, както и много автобуси и транспорт до ски-курортите. Хака е най-старата столица на Арагон, от която прониква разпространилият се из цяла Северна Испания френски романски стил.

Хака не страда от липсата на забележителности и също има с какво да впечатли. Ярък пример за това е превърнатата днес в Епархиален музей катедрала – Калие де ла Катедрал. Издигната е от първия владетел на Арагон – Рамиро I, и е изумителна с контрастиращите си портал в романски стил и резбован дървен арагонски навес, а вътре царува готическият стил.

Музеят в Хака е дом на внушителен римейк от романски и готически фрески, сред които са и спиращите дъха фрески от Багуес, както и дървени скулптури от XII век. Най-голямата гордост на Хака обаче си остава оградената от ровове Цитадела, тъй като тя е единствената изцяло съхранена в цяла Испания. Интересна е и църквата Сан Салвадор и Сан Хинес, защото пък в нея може да се види изящният саркофаг на сестрата на Санчо Рамирес – инфанта Доня Санча.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Хака