Френският цистерциански орден се появява из земите на Испания през XII век. Търсещи домове за молитвите и разбиранията си, цистерцианските монаси построяват редица манастири, където се посвещават на Бога и физическата работа. Артхитектурата им не може да се похвали с кой знае каква пищност, но все пак декорации не липсват като се вземе под внимание факта, че това е уединено място.

Издигнатото от камъни на арабски дворец цистерцианско абатство – Монастерио де Пиедра, е сгушено в най-красивите паркове на Арагон. Молитви на монаси звучат из този зелен оазис 640 години – до закриването на манастирите през 1835 г. Цистерциаснкият Монастерио де Пиедра го сполетява участта да се превърне в частна собственост тогава и от него момент той загубва духовните си функции. Днес Пиедра е еквивалент на хотел и комплекс от музей на виното, ресторанти и карети. Все пак местото не е загубило своята дарба да впечатлява и за това принос имат красивият парк и невероятната палитра от водопади, езера и пещери.

Друг цистерциански манастир е Санта Мария де Уерта, който е основан през далечната 1162 г. Обитаван е от монаси без прекъсване до 1835 г., а през 1930 г. из него отново звучат гласовете на монасите. Една обиколка из манастира показва много за бита на монасите – как се хранят в мълчание, как приготвят храната си и т.н. Това, което може да бъде разгледано са галерията от XVI век, която днес представлява жилища за монасите, готическата галерия, трапезарията и огромната магерница.

На 16 км южно от Тарасона се намира друг цистерциански манастир – Веруела, разположил своите добре укрепени стени в зелената долина Уеча. Този манастир трябва да бъде посетен, за да се види огромната ранноготическа църква с сини и зелени плочки, заострени сводове, както и богато украсената галерия от фантастични ваяни фигури, растителни мотиви и човешки глави. Гробовете на първите абати са разположени в събранието на ордена, който е символ на цистерцианската сдържаност.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Цистерцианските манастири