Тордесиляс

Информация | Kарта
seen
2992
facebook
Тордесиляс

На кръстопътя между и , в центъра на лозарски район, своите земи е разгънало гостоприемното градче Тордесиляс. Тордесиляс не е просто поредния град в Кастилия-и-Леон. Това е мястото, където е запечатан доста паметен момент от историята на Новия свят – именно тук през 1494 г. се подписва договора от Тордесиляс, който уговаря подялбата на Новия свят между Испания и .

В Тордесиляс сред местата, които си заслужава да се посетят, се нарежда манастира Санта Клара. Построен е през 1350 г. като кралски дворец. Известно време в него живее андалуската наложница на Педро I и този период съвпада с процеса на реконструкция на замъка, когато към архитектурата му са добавени арабски елементи като облицовъчни плочки, щукова декорация и патио с аркада. През 1373 г. монахини се заселват да живеят в него след като е пристроена църква, като днес в този манастир живеят 13 затворени в уединение монахини – т.нар. клаустрадас.

Впечатляващите елементи са резбованият мудехарски таван на църквата, както и 43 на брой изображения на светци в пълна опозиция на арабския интериор, но не на последно място и изключителният позлатен олтарник, дело на Николас Франсес, и колекцията от редки музикални инструменти, включително и органа, на който е свирила Хуана Лудата. В тази църква в Тордесиляс първоначално в готически параклис са били положени гробовете на владетелите Фернандо и Исабела, а след това са били преместени в .

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS