Европа >> Испания >> Испания забележителности >> Национален парк Гароча

Национален парк Гароча

Информация | Kарта
seen
3445
facebook

В Каталония, по земите на Испания, има едно място, където все едно всичко е илюзия. Страховитата вулканична местност помни последното изригване преди повече от 10000 години, но не само това. В резултат на вулканичната дейност и силата на природата се ражда една приказна местност. Това са 120 кв.км. долини, равнини, реки и кратери на вулканите Олот.

Тези земи днес са напоявана плодородна земя и пасища. Вулканичните върхове разкриват гледки към кратерите на Олот, а скалните стени на речните долини разкриват изумителни пластове, които са рожба на потоци лава. 1985 година е времето, когато обявяват Гароча за защитен природен парк. Сред редовните му обитатели от животински вид се нареждат бялка, дива котка, рис, язовец, глиган, видра, както и около 140 вида пернати обитатели. В допълнение на творението на природата се вижда и човешкия отпечатък – построените съоръжения, които пък от своя страна превръщат Гароча в прекрасно място за отдих и почивка.

Изходната точка на една разходка из Гароча е град Олот. Намира се между буковите гори на Жорда и вулканите Кроскат и Санта Маргарита. В кратера на последния е разположена живописно отшелническа хижа. В земите на Гароча са се сгушили няколко селца. Кацнал живописно на геометрично произведение на природата - стени от базалтови призми и пластове, и с минаваща през подножието му река Флувия, „здравей” казва на посетителите си Кастелфолит де ла Рока. Впечатляващо, но със средновековния си облик, романски мост и четири църкви, е Беласу. Санта Пау пък омагьосва със средновековните си калдъръмени улички и градски площад с готически сводове, предразполагащи към една приятна и отпускаща разходка.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS