Пласенсия

Информация | Kарта
seen
3312
facebook
Пласенсия

„Перлата на Херте” или Пласенсия е драматично разположена на върха над реката, заради назъбените варовикови образувания тя се превръща в идеално място за разглеждане на красивата долина. На юг се намират възхитителната земеделска долина Валие де ла Вера и манастирът, който Карл V избира, за да се оттегли през 1556 г., изморен от тегобите на огромната империя.

За най-голяма забележителност на Пласенсия се смята катедралата, която се състои от две сгради от два различни периода: старата романско-готическа катедрала от XIII-XIV век, свързана чрез галерия с новата катедрала. Завършена в ренесансов стил в началото на XVI век от някои от най-добрите испански архитекти по онова време, тя е най-богато украсената църква в Естремадура – доказателства са свода на параклиса Сан Пабло, красивият северен портал в стил платерск, както и скулпурите от Грегорио Фернандес за главния олтар и резбованите тронове в хора.

Освен изпъстрения с красиви жилищни сгради Главен площад, оживяващ всеки вторник от традиционния от средните векове пазар, си заслужава да се посетят и Каса дел Деан, Паласио Епископал и Каса де лас дос Торес, а Етнографският музей разказва за местните селски традиции.

В красивата Валие дел Херте се отглеждат около 1 млн. дървета от над 30 различни вида череши. Не може да се опише красотата когато цъфтят през пролетта, но е добре например да се посети района през май, или по-скоро село Валдастиляс, където може да се проследят отблизо всички работни процеси, свързани с черешите. Близо до село Херте пък се намира Ресерва Натурал Гарганта де лос Инфиернос – изумителен природен резерват с буйни водопади, предлагащи невероятно вълнуващи, но и трудни пешеходни преходи.

Продължавайки на североизток от Пласенсия, пътят отвежда до Торнавакас, последното селце преди границата с Кастилия-и-Леон. Притиснато е между високите планини Гредос и Бехар и има само една главна улица, на която е страноприемницата, където през 1556 г. Карл V прекарва една нощ на път към манастира край Юсте в плодородната долина Ла Вера. Той избира това място в обикновения йерономитски Монастерио де Юсте, за да се оттегли отегчен от дворцовия живот и политическите интриги. Въпреки привидната простота на мястото, Карл V се е обслужван от около 100 слуги и спи в спалня, построена до параклиса, за да слуша богослужението от леглото си. В Харандиля пък се намира великолепния замък от XV век, в който живял Карл V, докато изчаквал да приготвят покоите му в Юсте.

Югоизточно от Пласенсия се намира Парке Натурал де Монфрагуе, създаден, за да защити редки растителни и животински видове в региона, като иберийски рис, глигани, язовец, царски орел, черни щъркели и многобройни лешояди.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS