Касерес

Информация | Kарта
seen
4071
facebook
Касерес

Щъркели, огромни гнезда по кули, комини и телевизионни антени, потракване на клюновете това са най-типичното за стария град на Касерес. Най-забележителните му исторически паметници пък са в оградения със стена квартал на върха на хълма с неповторима атмосфера, създадена от украсени с гербове фасади, високи кули, аркади и криволичещи калдъръмени улички.

А за да се усети истинския живот на това провинциално градче, трябва да се посети ниската интересна и активна част. В центъра й е обширният Главен площад, над който се наднича сградата на кметството, а няколко стълби отвеждат към някогашните мавритански стени. Арката, построена от Мануел Лара де Чуригера през XVIII век - Арко де ла Естреля, отвежда към Торе де Бухако, където експозиция, посветена на историята на Касерес, може да бъде разгледана.

Сърцето на Касерес тупти на Пласа де Санта Мария. В многовековния стар квартал, именно на този площад, се намира и катедралата Санта Мария, отличаващата се с възхитителни готически сводове, хармонични пропорции и ренесансови детайли. Непосредствено зад нея е Паласио де Карвахал, в чийто вътрешен двор има чудесни градини и мавританска кула с фрагменти на фрески от XVI век.

В предверието се намира макет на Касерес, който точно възпроизвежда много дворци, като всяка подробност е майсторски пресъздадена. Срещу катедралата се издигат три красиви ренесансови къщи от типичния за Касерес жълто-сив камък: Паласио де Ермандо де Овандо, Паласио де Майоралго и Паласио Епископал.

Старата варосана йезуитска църква Сан Франсиско Хавиер се намира на малкия площад и датира от XVIII век и е построена в съвсем различен стил. Широките стълби до църквата отвеждат до друг възхитителен площад – Пласа де лас Велетас, около църквата Сан Матео, до която пък в съседство е назъбената кула на Каса де лас Сигуеняс или по-точно Къщата на щъркелите. В Музеят на Касерес са изложени колекции от праисторически и римски артефакти, както и малък гравиран менхир и етнографски предмети – тъкани, дантели, костюми и керамика.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа
RSS