Сафра

Информация | Kарта
seen
2752
facebook

Малката Севиля, заедно със своя чудесен център, застроен с еднотипни варосани къщи и по-големи жилищни сгради от XVIII век с архитектурни елементи в шафранено жълто, се намира на около 50 км източно от Херес де лос Кабалиерос. Не, няма грешка, наистина наричат Сафра малката .

Сафра е град, чиято история започва с маврите, но отбелязва разцвет и трупа славата и богатството през 1440 г., когато е построен огромният каменен замък Алкасар от херцозите Ферия. Въпреки че сега е превърнат в парадор, може да се разгледа просторното изискано патио на Хуан де Ерера - архитекта на Ескориал. Заслужава си да се види и разкошния позлатен таван артесонадо на параклиса, както и да се изпие питие под по-скромния мудехарски таван на бара.

Точно пред него в Сафра се намира Пласа Корасон де Мария, който се спуска към лабиринт от улички и свързаните Пласа Гранде и Пласа Чика – тези очарователни площади с аркади са притихналото сърце на Сафра, където палмовите дървета пазят сянка над първия, а втория е приютил старото кметство. Малко на запад се извисява камбанарията на църквата Ла Канделария, чийто олтарници са излезли изпод майсторските ръце на Франсиско Сурбаран, роден в района, и Хуан Рамон Кастро. Църквата има и дълъг музей.

Другото архитектурно бижу на Сафра е Пласа дел Пилар Редондо. На него е разположена сградата на францискански манастир, в който се помещава кметството, с патио с възхитителни аркади. Като пълен контраст на манастира излиза оригиналната къща на площада в стил ар нуво, изцяло облицована с тюркоазени плочки.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS