Окупирал върха на Серро де ла Сабика или Червения хълм, контрастирайки на вечните снегове на планината Сиера Невада, Аламбра(Алхамбра) пръска очарованието си и зарежда атмосферата около Гранада с невероятна притегателна за туристите сила.

Всяка частица от него е пропита с история и то каква. Отнася ни назад към годината на основаването на династията на Несридите. Заселил се по покрития с гъсти гори хълм Алкасаба, владетелят Мохамед бен Юсюф бен Наср си мечтаел, противопоставяйки се на догмите на мюсюлманството, за „Рай на земята”. Така била направена първата копка на двореца Аламбра(Алхамбра). През 1492 година ключовете за двореца са предадени на Фердинант II Арагонски и съпругата му Изабела Кастилска.

7 века по-късно знаменитият Льо Корбюзие определя Аламбра(Алхамбра) като "най-превъзходната игра на обемите". Неповторимата мюсюлманската архитектура омагьосва католическите крале и ги оставя безсилни пред желанието им да унищожат символа на исляма Аламбра(Алхамбра). Те дори възлагат на арабски майстори реставрация на двореца, но в началото на ХVI в. Карл V разрушава няколко от дворцовите сгради и ги преобразява в типичен християнски дух.

Едни наричат Аламбра(Алхамбра) дворец, излязъл от „приказките от 1001 нощ”, а американският президент Барак Обама споделя, че от Аламбра(Алхамбра) е видял най-красивия залез в живота си.

Структурно комплексът има шест части. Първата от тях е палата на Насарите. Прелестният Насридски дворец е най-съвършеният образец на мавританската архитектура. Френският поет Теофил Готие нарича построеният за Юсуф I и Мохамед V през XIV век дворец „земен рай”. Със своите два вътрешни двора, изящно резбовани щукови тавани, фризове, капители и аркади, геометрични мозайки, фонтани и безкрайни перспективи, Насарите е израз на апогея на мавританския стил в Испания.

След него се нарежда дворецът на Карл V или Паласио де Карл V. С испанският си ренесанс и огромен двор, олицетворяващ световната империя – глобуса, това творение на ученика на Микеланджело Педро Мачука се отличава и изпъква сред преливащия мавритански стил на Аламбра(Алхамбра).

Летният дворец Хенералифе е следващата част от грандиозния комплекс в Гранада. Градините му са създадени, за да даряват наслада и умиротворение на сетивата, като едновременно с това са сцена на Фестивала за музика и танц на Гранада. Внушителна сурова хубост лъха от значителната мавританска постройка на крепостта Алкасаба, чиято градината е оазис за съзерцание. Всяко едно от творенията е положено сред лабиринт от чаровни, обрасли в миртови храсти дворове.

Особено интересен е Лъвския двор, около който са разположени парадните и личните покои на султана. Дворът е неповторима композиция от 12 каменни лъва - точно 12 са били животните, които са подпирали трона на Цар Соломон, 124 фини колони и алабастров фонтан.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дворецът Аламбра (Алхамбра)