За една от атракциите на Прага се счита замъкът Храдчани. Това творение е внушително със своите 570 м дължина и 128 м ширина. Земите на замъка се пазят от почетна стража пред портите, която се сменя на всеки час. В пределите на Храдчани се намират църкви, правителствени сгради и градини. Тези огромни територии са били дом на много владетели, които са оставили своя отпечатък от царуването като са променяли все с нещо облика му. Днес пред очите на хората се извисява една творение с класически вид и деликатни готически нотки, изпълняващо функциите на официална резиденция.

Замъкът Храдчани е ограден от квартал, който е разположен на хълма над Мала Страна и още в началото е служел за жилищен квартал за служителите на двореца. Шест двореца, катедрала, три базилики, четири манастира, пет картинни галерии и стръмни улички, по които всяка сграда е някаква забележителност, образуват великолепния дворцов комплекс "Храдчани", служещ за резиденция на князе и крале.

Сред историческото наследство се нареждат назъбеният силует на ренесансовия дворец „Шварценберг”, Архиепископският дворец, отново ренесансовия дворец Мартиниц, както и построеният от Франческо Карати Чернинска дворец. Един ден не е достатъчен да се наслади човек и да си направи една пълноценна разходка из всичко това - новият дворец с тримата гиганти на входната врата, дело на Николо Покаси, Пеещият фонтан в двора на летния кралски дворец с мелодията на капките, падащи в бронзова чаша, шедьоврите на Роден, Пикасо, Тициан, Тинторето и много други майстори в галерията на двореца "Щернберг", шеметните съкровища в базиликата "Свети Иржи" и в стария дворец с Владиславовата зала - най-голямата в целия комплекс.

Днес "Храдчани" е държавна резиденция. Оттук и от Черната кула - вратата на "Храдчани", Прага се вижда като на длан. Изящната катедрала "Свети Вит", изобразяваща Страшния съд, с високите прозорци от цветно стъкло, дело на прочутия майстор на сецесиона - Алфонс Муха, е започната по времето на Карл IV и е построена за шест века. В криптата й са гробниците на чешките крале, а великолепните й градини са приятно място за разходка по всяко време на годината.

Килиан Игнац Динценхофер е човекът, чието дело са изключителният поклоннически комплекс, поръчан от Катержина Лобковиц - църквата „Св.Богородица от Лорето”, както и разположената на най-живописната уличка в „Храдчини” – Нови свет, църква „Св.Ян Нвпомуцки”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Храдчани - Прага