Мала страна е вторият пражки град, който е основан през 1257 г., и може смело да се похвали с изобилие от дворци, църкви, кули, площади, градини, сгради в бароков стил с фронтони и скулптури. Именно тук е разположен Националният музей с Пантеона на великите чехи, както и театър "Сметана" и големият търговски комплекс "Перла". В Мала страна за пръв път през 1834 г. пражани пият прочутата пилзенска бира.

Добре е разходката из тези места да започне по една от най-добре запазените барокови улици, която дава най-добра представа за Мала Страна – това е Нерудова. Улицата е кръстена на поета Ян Неруда, живял тук. По своето продължение Нерудова преминава в калдъръмена уличка Увоз, отвеждаща до Страховския манастир. Сред другите забележителности се нареждат и бароковият дворец Бретфелд, понастоящем италианско посолство, и дворецът Моржин, украсен с фигури на приведени мавританци. По тази улица на Мала Страна задължително трябва да се мине не само заради архитектурното и историческо наследство, но и защото задължително трябва да се видят онези специфични значи, с които хората са отбелязвали къщите си преди да се въведе номерацията. Например красив знак във формата на три цигулки отбелязва дома на семейство лютиери.

Казват, че сърцето на Мала Страна е Малостранският площад. Точно в средата му е разположена църквата Св.Николай, срещу която се извисява великолепната „чумна” колона от 1715 г. и внушителният дворец Лихтенщайн. Признават църквата Св.Николай за един от шедьоврите на баща и син Динценхофер. Поемайки по улиците, излизащи от площада, човек се озовава в чудния свят на дворците, някои от които днес функционират като посолства. Не липсват и снекбарове, ресторанти и музикални клубове. Например дворецът Шьонборн на улица „Влашка” днес е посолство на САЩ, а дворецът Лобковиц – посолство на Германия.

До каква ли степен човек може да си представи нещо за Мала Страна, това място просто трябва да се посети. Площади, църкви, дворци – изумителни перли, създаващи необикновен облик на това място. Спускайки се по улица „Кармелитска” се вижда раннобароковата църква „Пресвета Дева Мария Победоносна”, а на площад Малтезке намнести се издига църквата „Св.Дева Мария под веригата”. На улица „Йозефска” пък е кацнала бароковата църква „Св.Йосиф”, както и още един въздействащ шедьовър на Динценхофер – църквата „Св.Тома”.

И това не е всичко, Мала Страна има още какво да покаже и с какво да впечатли. Едно посещение по тези земи не би донесло разочарование нито на ценителите на архитектурното изкуство, нито на обикновения посетител.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Мала Страна - Прага