Не може да се отиде в чешката столица Прага и да не се посети монолитният и страховит Пражки замък - една от нейните най-големи забележителности - Пражкия Храд. Всяка негова част е пръсната из многобройни дворове и китни и живописни улички.

Целият комплекс, разположен на хълма Храдчани, привлича многобройните туристи в Чехия всяка година. Пражкият замък е основан през IX век като крепост на Пршемисъл и е бил обитаван от владетелите на чешките земи. След 1918 г. замъкът се превръща в официална резиденция на президента на Чешката република. Стражата, която охранява двореца, е облечена в униформи, чийто дизайнер, спечелил Оскар с костюмите си за филма „Амадеус”.

Пражкият дворец е най-големият старинен замък в света, заема площ от 7,28 хектара. В края на IХ век княз Борживой построява на хълм на левия бряг на Вълтава дървената крепост Храд, заобиколена от много окопи. През годините крепостта разцъфва във величествената сграда, на която различните владетели на страната дават по нещо от себе си, придавайки днешната й уникалност на архитектурата. Пражкият дворец е разширен и обновен през ХIII век когато е управлявала династията на Пршемисловчи, като през следващите векове за съхраняването на двореца се грижат кралете Карл IV и Владислав Ягело. В края на ХVI век император Рудолф II също признава огромното значение на старинния замък и продължава с архитектурните промени. Пражкият дворец е претърпял четири основни реконструкции, но запазва класическия си външен вид, който придобива през ХVIII век по време на управлението на Мария Тереза. Замъкът има три огромни двора и от построяването си до днес винаги е бил дом на чешките владетели. Прекрачвайки входа на Пражкия замък, човек може да се наслади на параклиса. Той е по идея на Николаус Пакаси и датира от XVIII век. В друг ъгъл на двора е разположен входът на „Галерията на Пражкия замък”. Тук могат да бъдат разгледани изящните платна на Тициан, Тинторето, Рубенс, както и чешките майстори на четката като Петер Брандъл. Следвайки пасаж от арки, пътят отвежда към площад около катедралата, където в западния край величествено се издига още от XVII век „Домът на стария ректор”. Именно тук може да бъде видяно изключителното копие на „Св.Георги Победоносец и змея” – готическа скулптура от XIV век, дело на братята Иржи и Мартин Клуж.

Територията на това произведение на изкуството е приютила още много зали – Владиславовата, Парламентарната, Чешката канцелария, както и религиозни паметници като базиликата „Св.Георги” и манастирът „Св.Георги” например.

Една разходка из дебрите на Пражкия замък си е цяло приключение от което определено остават незабравими спомени и неподправени впечатления за култура, история и архитектура.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Пражкият замък - Прага