Една от възхитителните готически катедрали на Европа може да бъде видяна в Чехия, в третия двор на замъка на Прага. Тя е определена за седалище на архиепископа на града и се извисява величествено от хълма над река Вълтава. Пълното име на катедралата, дадено й през 1989 г., е „Свети Вит, Свети Вацлав и Свети Войтех“. В нея са положени мощите на много от кралете на Бохемия, а самата тя е отличен пример за готическа архитектура и най-важната църква в страната. Историята на катедралата „Св.Вит” тръгва от далечната 925 г., когато на това място по онова време е издигната църква-ротонда от Вацлав I, херцог на Бохемия. За патрон на църквата е избран Св. Вит, тъй като Вацлав получава свещена реликва – ръката на Св. Вит, като дар от император Хенрих I. Друга история пък разказва, че избора на патрон е продиктувано от желанието на Вацлав да направи християнството по-приемливо за езическото население и избира Свети Вит поради близката звучност до Световит — славянско божество.

Катедралата Св. Вит е внушителна гледка, и си струва усилията човек да се разходи из периметър й. Отваряйки вратите на „Св.Вит” се усеща полъх на хармония, който излъчва самият й интериор. Олтарът е разположен в средата на църковен хор, и пред него се намира чудесният императорски мавзолей. Завършен е през 1589 г. и в него са положени мощите на Фердинант I, съпругата му Ана и сина им Максимилиан II. Техните гробове са изработени от датския скулптор Александер Колин между 1571 г. – 1589 г. Вдясно от църковния хор наслада на окото даряват дървените релефи на Каспар Бехтелер. Един от тях например пресъздава бягството на Фредерик V след битката при Била Хора. Впечатляваща е и бронзовата статуя на молещия се кардинал Бедржих, изработена от Йозев Мисълбек.

Самият гроб на Св.Вит се намира между параклиса „Св.Дева Мария” и високият олтар, считано за изключително скромно хранилище за мощите му. Много по-внушителен и впечатляващ е гроба на Св.Ян Непомуцки, задминаващ дори и тези на владетелите. Историята разказва, че през 1393 г. Вацлав IV заповядва Ян да бъде хвърлен в река Вълтава и така Ян е провъзгласен за първия чешки мъченик, като към него е издигнат култ, довел до канонизиране през 1729 г.

Катедралата „Св.Вит” е богата на много параклиси и гробници, като някои от тях са считани за истински съкровищници – Св.Адалберт с неговите четири сребърни фигури на светци, Св.Валдщайн и неговата надгробна плоча с почерка на Петер Парлер и т.н. Кралската гробница се намира в параклиса „Светият кръст”, но за най-красив параклис е издигнат „Св.Вацлав”. Построен е в периода между 1362 г. и 1367 г. от Петер Парлер и в него са положени мощите на светеца. Самата гробница е украсена със сребърен бюст на Св.Вацлав и датира от XX век.

Разходката из катедралата „Св.Вит” не бива да завършва без да са разгледани витражите. Един е дело на Алфонс Муха, розетния прозорец пък е на Йозеф Класак, а Макс Швабински дава много от себе си, за да направи огромен витраж, изобразяващ Страшния съд.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Катедралата Свети Вит