Златната уличка е онова местенце от Прага, чиято площ граничи със стените на замъка, а в двата й края се извисяват „Бялата кула” и „Далиборовата кула”. До нея се стига след като се мине покрай пансион за девици.

Построен от монарха с цел в него да се полагат грижи за децата, по-скоро дъщерите, на благородници изпаднали в немилост, обеднели или починали. Впечатляващ е начина, по-който монархът се е грижил за аристокрацията в трудни за нея моменти. Златната уличка е създадена по заповед на краля, за да се даде подслон на останалите без дом след един голям пожар майстори.

По времето на царуването на Рудолф II, това очарователно кътче с ярко боядисани къщи, е любимото място на алхимиците. Първоначално на нея са се намирали домовете на членове на императорската свита, а името й идва не от алхимиците, а от златарите, заселели се тук в края на XVII век.

Император Рудолф бил човек, увлечен по алхимията и това спомага през XVI век английски чародеи като Джон Дий и Едуард Кели да бъдат приети добре в Чешкия кралски двор, чийто император е голям почитател на мистичните изкуства. Рудолф е очарован от теориите на алхимиците и различните псевдоучени, твърдящи смело, че тайните на вселената вече не са загадка за тях. Главната цел на алхимията да открие еликсира на вечния живот и да превърне основно метали в злато, като в експериментите й има много мистични елементи.

И независимо, че голяма част от алхимиците са смятани за шарлатани, алхимията не е отхвърлена и дори през XVII век математици от ранга на сър Исак Нютон провеждат алхимични опити.

Златната уличка бележи своя възход при управлението на императрица Мария Тереза, която разпорежда мръсните дървени къщички да бъдат сринати до основи и бъдат издигнати отново, но от солидни материали като тухли. В края на XIX век Златната уличка вече е модерен артистичен квартал. На нея заживяват известни личности - Франц Кафка и сестра му, както и нобеловият лауреат Ярослав Сайферт.

През 50-те години на XX век следва още едно освежаване на този квартал и то остава последно - всички обитатели се преместват и тогава къщите биват боядисани в днешните цветове. Така бедният квартал се възражда в живописната Златна уличка с магазини за сувенири и приятната донякъде атмосфера, в пълен контраст с двете кули, използвани до XVIII век за затвор.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Златната уличка - Прага